WéZsé

Dőljünk hátra egy kicsit

2014. december 17. 21:57 - Wintermantel Zsolt

_dsc3374_net_1.jpgAdvent harmadik vasárnapján vagyunk túl. Hétvégén meggyullad a negyedik gyertya is a koszorún, jelezve, közeleg a Fény eljövetele. Ilyenkor mindenki egyre mélyebbre merül az áhítatban, az ünnepvárás hangulatában, a karácsony melegében, vagy egyszerűen csak a vásárlás, az előkészületek bizsergető izgalmában. Ki-ki vérmérséklete szerint. Nekem ennél jóval több a karácsony.

Hetek óta, ha szabadulni akarnék, se tudnék a karácsonyi zsongástól. Persze nem is akarok. Irodámba minden nap beszűrődik a Karácsonyi Vásár zsibongása. Ha kinyitom az ablakot, hogy friss levegőt engedjek be, körülvesznek az illatok. Kürtőskalács, forralt bor, fahéj, narancs, és - szerintem a hatalmas felületű jégpálya miatt - még "hószag" is. Odalent a téren jól ismert karácsonyi dallamok szólnak, időközönként utat engedve az emberek, vásárosok, vevők beszélgetésfoszlányainak.

Mindezt a főplébánia megnyugtató és ilyentájt különleges ünnepélyességet árasztó hatalmas épületének óvó közelségében.

Él a tér.

Gyermekkori Szentestéimen apám minden évben sétálni vitt a városba. Közel sem volt még annyira csillogó és díszes a főváros akkoriban, mint manapság, de az ünnep már akkor is minden kirakatba, üzletportálba beköltözött. Gyerekfejjel izgatottan lestem a villamosból az ablakokat, vajon hol fedezek fel csillogó-világító karácsonyfát - hol járt már a Jézuska? Minél közelebb értünk a lakásunkhoz, minél közelebb pillantottam meg a függönyök mögül kikacsintó gyertyafényt, annál biztosabb voltam benne, hogy a kis Jézus is közel jár már hozzánk.

Mire hazaértünk, persze már állt a fa nálunk is. Aztán jött a Mennyből az angyal, a közös éneklés, és az ajándékok izgatott bontogatása. Szigorúan a halászlé, a rántott ponty és az ecetes-hagymás krumplisaláta előtt, mert a szülők pontosan tudták, mennyi fogyna az ünnepi menüből, ha a karácsonyfa alatt várakozó felbontatlan csomagok kötnék le a figyelmünket. Ma, szülőként már tudom, hogy igazából mindegy, mert a felbontatlan ajándék éppúgy eltereli a figyelmet, mint a kibontott, és a vacsora miatt félbehagyott ajándék.

Ma már én segítek Jézuskának abban, hogy a fa biztosan álljon a talpában, de az ünnep mint valami előre megírt forgatókönyv szerint, szinte ugyanúgy zajlik. Persze, ahogy bővült a család, a régi hagyományokhoz újak is kapcsolódtak, megváltoztatva, átalakítva, és ezzel igazán sajáttá téve az ünnepi családi szertartást. A főszereplők persze a gyerekek, akiknek a boldogsága mindennél értékesebb ajándék számomra.

Néhány éve egy újabb hagyomány, rituálé is színesíti a karácsonyaimat: Újpest karácsonya. A város ünnepe, a Karácsonyi vásár, mint már említettem, megkerülhetetlenül átszövi az adventi időszak munkával töltött hétköznapjait is. Nem beszélve a hétvégékről, amikor a már megszokott fergeteges bulik töltik meg a teret. Évről évre azt látom, hogy az újpestiek nagy családjának mindegy, hogy tombol a hőség, vagy csíp a fagy: nem hagynák ki az alkalmat, hogy összejöjjenek ünnepelni. Hol a várost magát, hol a családokat, hol a sportot, hol a karácsonyt.

Idén már túl vagyunk Sub Bass Monster, a Kaláka, Palya Bea, a Mistery Gang, a Balkan Fanatik és Szekeres Adrienn koncertjén, ami már önmagában is elég sűrű program azoknak, akik szeretik a jó bulikat, és még előttünk van a záró hétvége programja: szombaton Mészáros Árpád Zsolt, vasárnap pedig Caramel műsora. Aztán már csak pár nap és a sűrűsödő sötétségbe megérkezik a Fény.

Az ablakból látom a város hatalmas, közös adventi koszorúját is. Vasárnap meggyullad rajta a negyedik gyertya, jelezvén, hogy ideje félretennünk a hétköznapokat, és az ünnepnek átadni magunkat. Az ünnep pedig legyen a pihenésé. Nagyon sűrű és nagyon eredményes év áll mögöttünk. Fárasztó, és nehéz. Küzdelmes, de sikeres.

Dőljünk hát hátra, lazítsunk, engedjük ki a gőzt! Megérdemeljük, mi, újpestiek. Aztán januárban folytassuk újult erővel, mert van még tennivalónk a városért, a közösségért bőven. Szilveszterkor koccintsunk az újpestiek nagy családjára, emeljük poharunkat magunkra, a közösségre! Csak figyeljünk a tűzijátékokkal az állatokra is, kérem!

Áldott, békés ünnepet kívánok mindenkinek!

Boldog karácsonyt Újpest!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr366993199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása