WéZsé

Kezdődik!

2015. január 29. 18:26 - Wintermantel Zsolt

_mg_4749.JPGMintha vakok lettek volna a fővárosnál évtizedekig. A Görgey utca állapota senkinek nem tűnt fel, senkit nem érdekelt. Rajtunk, újpestieken kívül. Mondjuk kampány közeledtével mindig megígérték a felújítást, de ennyi. 2010-ben az a helyzet állt elő, hogy frissen megválasztott polgármesterként, a Fővárosi közgyűlés tagjaként, lehetőségem nyílt belelátni az ügyekbe. Tudják hány anyag foglalkozott a Görgey utca felújításával? Tudják, hány felújítási, felújítási programban szerepelt a Görgey utca? Tudják mennyi terv készült róla? Egy tollvonás se, semmi...

Nagyon sokan jelzik felém nap, mint nap, hogy a Görgey utca állapota katasztrofális, nem értik, miért nem tesz semmit az önkormányzat. Van aki valódi aggodalomtól, Újpesti iránt érzett igazi szeretetből kérdezi, van, aki információhiányból, és persze akad olyan is, aki színtiszta rosszindulatból. Miattuk vagyok a legszomorúbb, mert úgy tesznek, mintha bárki elhallgatni akarná a kérdést. Mintha az állapotok nem közismertek lennének. És azért ők a legrosszabbak, mert a valódi válaszokat és az okokat is tudják, sőt!

Egy ekkora munka előkészítése nagyon hosszú ideig tart. Már csak azért is, mert a villamospálya a BKV kezelésébe tartozik, az úttest Újpesté, de  mivel BKV járatok közlekednek rajta, a főváros feladatköre a karbantartás, kezelés. A járdák teljes egészében Újpesthez tartoznak. Nos, ennyi különböző szakhatóság, érdek és forrás összehangolásásra, egyeztetésére volt szükség ahhoz, hogy megindulhasson a munka. De megindul. Amint beköszönt az enyhülés, a Görgey utca eddigi siralmas állapota örökre a múlté lesz.

Hogy honnan jutottunk el idáig? A hivatalom átvétele után elkezdtük legelőször is a szabályozási (helyi és fővárosi) tervek elkészítését egyeztetését és elfogadtatását. Megkezdtük a szükséges telekalakításokat. Ezután lehetett forrást szereznem a Fővárosi Költségvetésben a tervezésre. A tervek egyeztetése és engedélyezése hosszú idő (mivel a villamos miatt vasúthatósági engedély is kell), de meglett. A Fővárosi költségvetésben Nagy István alpolgármester (akkor még Ő is közgyűlési képviselő volt) és az én javaslatomra 2 milliárd forintot különítettünk el a Görgey utca felújítására, így kiírásra kerülhetett a nyílt, nemzetközi eljárásrend szerinti közbeszerzés. Közben a közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy az érvényes és legjobb árajánlat is 2,4 milliárd forint, ezért többlet forrás biztosítására van szükség. A Fővárosi Közgyűlésben novemberben döntöttünk a forrás biztosításáról!

A tények pedig makacs dolgok, hogy Virág elvtársat idézzem. Azok, akik azt kérdezik, miért nem csinálunk már valamit a Görgey utcával, pontosan tudják, hogy tavaly tavasz óta folyamatosan zajlanak munkák a területen. Először a csatorna, majd nyáron és ősszel a vízhálózat újult meg. Az önkormányzat folyamatosan felügyeli a munkát és egy pillanatra sem engedjük, hogy bármi hátráltassa, nehezítse a haladást. Olyannyira, hogy Molnár Szabolcs és Nagy István alpolgármester kollégám egy ízben egészen közelről, konkrétan a munkagödörből tekintette meg a folyamatokat. :)

És most pedig következik az útpálya, a villamossínek és járdák, a felsővezetékek és a közvilágítás  rekonstrukciója. Faltól falig. Egyetlen négyzetcentimétert sem kihagyva. Ez persze terelésekkel, közlekedési nehézségekkel, megnövekedett forgalommal jár, de a végeredmény mindannyiunkat kárpótol majd. Ahogy az újpestiek példamutató türelemmel viselték a tavalyi munkálatok okozta kényelmetlenségeket, úgy kérem, az idén is legyenek megértőek, és türelmesek: a mi érdekünkben, Újpest közös javára kell elviselnünk az átmeneti nehézségeket.

A lényeg: a Görgey utca megújul. Ezt sem veheti már el tőlünk senki!

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr257119341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Gáborné Robelin · http://viragenergetika.eu/ 2015.01.30. 21:24:03

Zsolt!
Van olyan "reklamáló" is, aki elkeseredésében reklamált, miközben tisztában volt és van azzal, mennyi harcot kell(ett) megvívnotok.
Tudom, hogy olykor egyenesen piszkálódásnak is lehetett nevezni, de be kell látni azt is, hogy bizony a régebbi években magasról, meggymagossal ejtették le azt, hogy ki, hogyan szenvedi meg a "Görgey-állapotot", s így bizony nem csoda, hogy türelmetlenek voltunk.
Hiszen rettentő volt, hogy rettentő komoly egészségi problémákhoz vezetett az éveken át tartó zajártalom miatti következmény, a kialvatlanság.
Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok munkátok van abban, hogy végre elindulhat a felújítás.

Azzal is tisztában vagyok és az itt l akó érintettek többsége szintén, hogy nagyon komoly elismeri az eredményt.
S azzal még inkább, hogy lesz türelmünk.
Mert már alig várjuk, hogy holnap reggeltől a gyönyörűen felújított Görgey utcán sétálhassunk végig. :D

B.Gáborné Robelin · http://viragenergetika.eu/ 2015.01.31. 05:53:29

@B.Gáborné Robelin: Bocs! Javítanom kell egy mondatot. Helyesen: Azzal is tisztában vagyok (és az itt lakó érintettek többsége úgyszintén), hogy nagyon komoly elismerés illeti Titeket az eredményért.
süti beállítások módosítása