WéZsé

Újpestnek saját fagyija is van

2015. július 06. 10:17 - Wintermantel Zsolt

fagyi4.jpgVagy legalábbis majdnem saját. Annyiból mindenesetre különleges, és újpesti, hogy a homoktövis nevű csodanövény védett élőhelye is nálunk található. És a belőle készült fagyi is. A múltkor az éttermi kultúrán merengtünk közösen a Facebook olvasóival. A kánikula visszatért, és  méltatlan lenne, ha nem emlékeznénk meg az újpesti fagyizókról. (Ígérem, kocsmakörkép nem lesz :) )

Fagyit persze bárhol ehetünk, de a fagylaltkészítés épp olyan, mint a főzés. Nem mindegy hol, mit, és főként hogyan tálalnak elénk. Ugyanaz a csokifagyi teljesen más egy guruló jégkrémárus ügyetlen nyári munkásának szétroppanó tölcséréből fogyasztva, mint például a Vadgesztenye családias teraszán kényelmesen elkanalazva, vagy az Orosz cukrászda békebeli időket idéző asztalai mellett fogyasztva.

Ahogy az éttermek, a gasztronómia sokarcúságát, és fejlődését szemléltem, ugyanez az érzés ragadott meg, amikor végiggondoltam, hány fagyizó, cukrászda is várja a tikkadt újpestieket a mi városunkban. Na persze nem mindet vettem számításba, mert kicsit azért elfogult is vagyok. Így elsősorban azokon a helyeken eszem fagyit, ahol használhatom az Újpest kártyámat. Különben minek van, ha nem élvezzük az előnyeit?

Ráadásul különösen jó helyzetben vagyok, mert a Városháza közvetlen szomszédságában két cukrászda is van, ahová munkaidőben is ki tudok ugrani egy-egy gombócra. A Harangvirágban egy kicsit több időt is el kell töltenem, mert rendszeresen olyan nagy a választék, hogy önmagában az is időbe telik, mire el tudom dönteni, hogy valójában melyiket is kívánom igazán. Aztán minden alkalommal eszembe jut az is, hogy vajon külön szakma-e a fagylaltkészítés? Mint a parfümkészítőknél az "orr", aki az új illatokat kreálja, létezik-e a cukrászatban egy "nyelv", aki a leglehetetlenebb fagyi költeményeket alkotja meg?

fagyi.jpg

A már említett Harangvirágban például rendszeresen találkozom kék színű fagyival, ami ránézésre, hát hogy is mondjam... Viszont az íze rácáfol a színére (ami újpestiként egyébként is fájdalom, mert nem lila). tejszínes, könnyű, édes. Ettem persze korábban is kék fagyit, annak Azzuro volt a fantázianeve, és tinédzser koromban a belvárosi (akkor ritkaságnak, tehát nagggyon menőnek számító) Gelato fagyizóban lehetett kapni. Mentolos volt... Mintha fagyott fogkrémet ettem volna... De ettük, mert kuriózum volt az akkoriban elterjedt és kénytelen-kelletlen megszokott vizes, éles jégkristályoktól hemzsegő csoki-vanília-puncs (fagyott mazsolával, brrr)  szentháromsághoz képest. A vizes fagyik azóta eltűntek, a kék színhez kötődő fenntartásaim megmaradtak. Aztán Újpesten bebizonyosodott, hogy felesleges az aggódás. Attól, hogy fura a színe, még lehet finom.

Ahogy a homoktövisből készült fagyival is van. Ott maga az alapanyag késztet a szemöldököm felhúzására, mert gyógynövényből ritkán készítettek korábban fagylaltot. Persze manapság már mindenféle fagyi létezik, a múltkor láttam kapros túrófagyit, meg levendulásat sőt, (uramisten!) dohány és szalonnafagyit is. De van sóska, popcorn , és paprikafagyi is. A sóskásat ráadásul (ha már gyógynövényekről esett szó) kamillahabbal adták. Ehhez képest a mi homoktövis fagyink még kifejezetten visszafogott ötletnek tűnik. És még finom is. A legnagyobb kánikulában nagyon frissítő tud lenni az édeskés-fanyar ízű hideg csemege, ami a homoktövis élőhely miatt különösen fontos lehet egy újpesti számára. Annyira, hogy a Vadgesztenye mellett az Andrettiben is lehet kapni. Ez utóbbi hely azért is fontos számomra, mert rendszeresen támogatja az önkormányzat jótékonysági szervezetét, az Újpesti Cseritit. 500 nehéz sorsú gyermeket fagyiztatnak meg minden nyáron, bizony.

És tősgyökeres újpesti fagyi a csokis-banános csoda, a Tarzan kedvenc fagyija nevű édesség is. Annyira újpesti, hogy mi, újpestiek találtuk ki, nem sokkal az után, hogy megnyílt a Tarzan Park. Tarzan fagyit pedig szinte minden újpesti cukrászdában találhatunk, és érdekessége, hogy csak alaprecept ugyanaz, mindenki úgy "bolondítja meg" például díszítéssel, ahogy gondolja. Én már ettem olyan Tarzan fagyit is, amelyet egy kis naranccsal "spéciztek fel". Érdemes végigkóstolni mindet :)

Most pedig, hogy ismét visszatért a nyár, ideje újra meglátogatni a kedvenc újpesti fagyizónkat és belevetni magunkat a hűs élvezetekbe. Persze semmi sem kötelező, ha a hagyományos variációkat részesítjük előnyben, nem kell feltúrni a várost csülkös jégrém után. Van Újpesten éppen elegendő, jobbnál-jobb fagyizó. Én tudom, én is oda járok :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr647603656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása