WéZsé

Halloween-i tökfejségek

2015. október 31. 12:28 - Wintermantel Zsolt

12186518_828838930566929_8351579300662931042_o.jpgMa van Halloween napja. Vagyis inkább estéje, mert ez az ünnep a sötétséghez, a tűzhöz kapcsolódik. Akárcsak Szent Iván éjszakája. Egyre többször olvasom az utóbbi napokban, hogy sokan felháborodnak az új szokás miatt. Pedig szerintem ez butaság, mert a töklámpásos, maszkos, bulis Halloween egyáltalán nem újkeletű dolog. És még csak nem is olyan nagyon távoli a Mindenszentek keresztény ünnepétől. Sőt.

Gyerekkoromban még nem volt ilyen. A Halloween-ről, én is csak tizenéves koromban hallottam előszőr és csak azt tudtam, hogy valami zúzós metálzenekar (igen, tudom, ők úgy írták Helloween :) ). Aztán a kétezres évek elején egyre több helyen láttam feltűnni a rémisztő fejű töklámpást. Sokan legyintettek, mondván "valami új őrület, mint a Valentin nap, majd elmúlik ez is". Aztán nem múlt el (ahogy Valentin sem) sőt, egyre terjedt. Ma már szinte természetes, hogy a boltok, kávézók, éttermek, közösségi helyek narancssárgába öltöznek (amivel nekem külön örömet szereznek :) ), és október utolsó éjszakájának környéként itt is, ott is halloween partykba botlik az ember.

1921140_828959260554896_6495665622143076822_o.jpg

Ennek persze egyenes következménye, hogy sokan viszont egyre inkább viszolyognak ettől az egésztől, és - tájékozottságtól, világra nyitottságtól függően - manapság már a Halloweent is valamiféle kereszténység elleni támadásnak tartják.

halloween1.jpg

Pedig csak egy icipicit kellene utánaolvasni, és kiderülne, hogy a kettő nem üti egymást. Egyrészt nem is ugyanazon a napon vannak (Halloween október 31, Mindenszentek november 1.), másrészt etimológiáját tekintve a Halloween elnevezés eredeti jelentése nem más, mint Minden Szentek Ünnepe.


"A halloween elnevezés a nyugati germán óangol nyelv, a mai angol őséből származik. A »szent« jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow »szent, szent ember« jelentésű szóból. Az All-Hallows-Eve kifejezésből, ahol az utolsó szó az evening (»este«) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en, ugyanis a skót nyelvben az „eve” megfelelője az „even”, s ez rövidült „e'en”, illetve „een” alakká." (wikipedia)

Hát, ez elég egyértelműnek tűnik számomra. A két ünnep, a kelta-óangol és a keresztény nemhogy kioltaná egymást, de még erősíti is. Hogy mindehhez különböző népszokások is kapcsolódnak a töklámpással, meg a cukorkáért szomszédoló és felnőtteket játékosan "zsaroló" gyereksereggel? Na és? Nem kiütni akarja a boszorkányos, denevéres őrület egyik hagyományos ünnepünket sem. Pusztán kiegészíti, szélesíti a palettát, hogy egészen profán módon fogalmazzak. szentivan.jpg

A gyerekek szeretik, a fiatalok szeretik, nincs ezzel semmi baj. Más kultúrkörből átvett szokás, amelyet sokan csak azért néznek rossz szemmel, mert nem ismerik, nem értik a lényegét. Már említettem a Szent Iván éjt, mint párhuzamot. Ha jobban megnézzük, akár azt is mondhatjuk, hogy Halloween és Szent Iván egymás párjai. Egyik a nyár elején ünnepli a fényt, a másik a tél elején teszi ugyanezt. A lényegük ugyanaz: elűzni a gonosz, ártó szellemeket, és ünnepelni a fényt, amely leküzdi a sötétséget.
Halloweenhez hasonlóan Szent Iván sem magyar ünnep. Szintén átvett szokás, és mind a tűzugrás, mind a többi, ehhez kapcsolódó rítus más népektől (többek között szintén az angolszász kultúrkörből)  származik. Shakespeare Szentiván éji álma sem a Hortobágyon játszódik. :)

mikulas.jpg

S, ha már átvett hagyományokról esik szó, ide sorolhatjuk Mikulást is, aki Szent Miklós püspökre emlékeztet. Szent Mikós a mai dél-Törökországi Myra püspöke volt, és a gyermekek, diákok védőszentjévé vált. Alakja tehát nem magyar, még a neve is szláv és az ajándékozás, a puttyony Németországban kapcsolódott Szent Miklós ünnepléséhez (Szintén német hagyomány maga a karácsonyfa is.) . A mai gyerekek még a szánt húzó rénszarvasok neveit is fel tudják sorolni, és mi, felnőttek nem csóváljuk a fejünket, amikor ezt a nyilvánvalóan szintén nem őshonos (sőt, talán szintén angolszász) újabb szokást látjuk.

Nagyon félve írom le, de még a húsvéti locsolkodás is szláv szokás volt eredetileg...

Ezek, az egyébként nálunk elfogadott, és a magyar kultúra részévé vált szokások és hagyományok mind-mind fiatalabbak a Halloween-nél. Nem újkeletű őrületről van tehát szó, még kevésbé a keresztény szokások elleni álnok támadásról, hanem egy olyan ősi szokásról, amely ismét reneszánszát kezdi élni, szerte a világon.

halloween2.jpg

Ne bántsuk Halloweent, keresztény ünnep, amely különösen ma, amikor az iszlám egyre hangosabban akar beleordítani a mi életünkbe, csak erősítheti hitünket és összetartozásunkat.

Tehát még egyszer: ma ünnepeljük meg a fényt és űzzük el a szellemeket játékosan, vidáman! Holnap, Mindenszentek napján ünnepeljük(!) meg azokat a lelkeket, akik elnyerték a végső üdvösséget a túlvilágon. Hétfőn pedig csendben, méltósággal emlékezzünk valamennyi halottunkra, azokra is, akik még nem jutottak megdicsőüléshez.

Most viszont Halloweenre fel! Mulassunk, örüljünk a fénynek! De azért csak óvatosan az alkohollal!

halloween3.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr398038576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása