WéZsé

"A mi közös ügyünk: Újpest"

2019. szeptember 12. 16:17 - Wintermantel Zsolt

Interjút adtam az Újpestért Egyesület lapjának

905883_764937463548628_7077911888207707722_o_1.jpgAz Újpestért Egyesület nagy múltú, polgári értékeket valló és közvetítő lokálpatrióta szervezet. 2006-ban például már elődöm, Derce Tamás is az ő támogatásukkal indult és lett sokadszorra polgármester Újpesten. Nekem is volt és van abban a megtiszteltetésben részem, hogy ezúttal is támogatóim között tudhatom az egyesületet. Szívesen beszélgettem velük. Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül kattintás után olvashatjátok.

 

Wintermantel Zsolt kilenc éve vezeti polgármesterként városunkat és eltökélt célja, hogy csapatával a jövőben is folytassa Újpest építését. Az október 13-án esedékes önkormányzati választáson ismét indul a polgármesteri székért. Ennek kapcsán az elmúlt kilenc évről és a jövőbeli tervekről kérdeztük.

Az elmúlt kilenc évben Újpest látványosan fejlődött, saját uszodát épített, saját kezelésbe vette és felújította szakrendelőjét, nagyszabású parkosítás valósult meg, megújultak a háziorvosi rendelők, iskolák, óvodák, a Tél utca, a Görgey út, új vásárcsarnok és rendezvénytér épült. Wintermantel Zsolt sikeres és népszerű polgármester, mi volt a sikerek titka?

Annak, hogy mindezeket meg tudtuk valósítani az egyik legfontosabb feltétele, hogy az önkormányzat vezetése sohasem volt korábban ilyen egységes. A képviselő-testületben stabil többségben van a csapatom, amely olyan emberekből áll, akiknek ugyanúgy Újpest a szenvedélyük, mint nekem. Akár tagjai politikai pártnak, akár nem, nekik – ahogy nekem is – Újpest ügye fontosabb a pártpolitikai szempontoknál. 2014-ben a törvények változása miatt döntenem kellett, hogy a pártpolitikai pályát választom vagy Újpestet, egy pillanatig sem volt kérdés számomra, hogy Újpestet választom. Ettől még nem lettem hűtlen a Fideszhez, csak Újpest mögé soroltam, és ezt egy normális pártban megértik. A hűség számomra nagyon fontos, mert az a kölcsönös bizalom alapja. Bizalom nélkül nincs semmi, nem működik semmi, vagy ha működik, akkor sincs benne köszönet, se öröm. Hűség és bizalom nélkül legfeljebb lelketlen robotokként létezhetünk. Polgármesterként az egész közösség érdekét kell néznem, nem csak azokét, akik kedvelnek és támogatnak. Fő feladatomnak tartom, hogy erősítsem a híres újpesti lokálpatriotizmust, megőrizzem az összefogást, a rendet, nyugalmat és a békés fejlődést. A másik fő erőforrásunk, hogy minél előbb mindig megkérdezzük az embereket, mielőtt valami fontos döntést meghozunk. 2010 óta ezt szolgálja az Újpesti Párbeszéd, amelyben kikérjük az emberek véleményét. Az újpestiek igényei, javaslatai, véleménye meghatározó a városvezetés számára. Minden egyes igényt nem lehet kielégíteni, százezren élünk itt. A mi feladatunk, hogy próbáljuk a széttartó igényeket, elvárásokat minél inkább összehangolni, összeegyeztetni, hogy minden újpesti úgy érezze, ez a város az otthona, ahol szeret élni. Természetesen kellett a szakmai felkészültség, a sokéves közigazgatási tapasztalat, kellett a fegyelmezett gazdálkodás, a pályázati lehetőségek kihasználása, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények rendezett, kiszámítható működése.

 

derbi3.jpg

Mit tekint az elmúlt kilenc év legjelentősebb eredményének?

Azt, hogy a híres újpesti lokálpatriotizmust tovább erősítettük. A lokálpatriotizmus lényege a hűség. Úgy vélem, ez a mi közösségünk morális alapja. Hűség az otthonunkhoz, a városunkhoz, a közösségünkhöz, egymáshoz. És ebből következik a mi közös ügyünk: Újpest. A múltja, jelene, jövője. A benne élők boldogulása. Ez a mércénk is egyben. A jövőben is ennek kell megfelelnünk. Amikor 2010 őszén átvettem kiváló elődömtől a polgármesteri széket, arról beszéltem, hogy szeretnék méltó lenni a hely szelleméhez, elődeimhez és ezért legfőbb feladatomnak polgármesterként a közösségépítést tekintem. Úgy gondolom, hogy sikerült ezt az irányt tartanunk. Nyilván nem maradéktalanul, nem hibáktól mentesen, de ezt az irányt sikerült tartani. A mi feladatunk a közösségépítés, a közösség erősítése. A mi közös célunk Újpest sikere. Ma is azt várom el mindenkitől, hogy emelkedjen felül a pártpolitikai szempontokon. Az emberek nem akarnak széthúzást, cinizmust és lejáratást. Összefogást, egységet és békés fejlődést akarnak. Legyünk mindannyian elsősorban újpestiek!

 viber_kep_2019-09-12_11-53-114.jpg

Milyennek szeretné látni Újpestet tíz év múlva?

Újpest egy város. Saját történelme, saját öntudata, saját világa van – akkor is, ha eközben egy világvárosnak is része. Az itt élők elsősorban újpestinek mondják magukat, miközben az is fontos számukra, hogy a főváros polgárai. Az újpesti identitás nagyon erős, ez a város legfőbb erőforrása és ezért szeretünk itt élni. Én azt vallom, hogy egyszerre kell megőrizni Újpestnek, mint önálló városnak a hagyományait, és ugyanakkor egyszerre kell a fejlődés útján haladni. A mi dolgunk az, hogy próbáljuk megteremteni az összhangot, a harmóniát ebben a kettőségben, és mindenki számára olyan környezetet, körülményeket kialakítani, amelyek között továbbra is azt érezhetjük mindannyian, hogy Újpest az a város, ahol szeretünk élni. 

 

Mit tart a következő időszak legfontosabb feladatainak?

Hagyományainkhoz híven ismét megkérdeztük az újpestieket erről az idei Újpesti Párbeszédben, és a kapott válaszok világosan kijelölik a feladatainkat. A legfőbb tanulság, hogy nyitott kapukat döngetünk a környezettudatosság ügyében – amit én egyébként szívesebben nevezek természettudatosságnak.  Magunk sem gondoltuk, hogy ez a téma ekkora támogatottságot élvez, hogy az újpestiek ennyire fontos ügynek tartják. A jelenlegi városvezetés számára kezdettől fogva minden fejlesztés, beruházás esetében kiemelt szempont volt, hogy környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat alkalmazzunk, még akkor is, ha azok rövidtávon többe kerülnek. Az új uszodát és az új vásárcsarnokot is modern, környezetbarát megoldásokkal építettük meg.  Az Újpesti Szakrendelő és a Szűcs Sándor Általános Iskola tetejére napelemeket telepítettünk, számos felújított intézményben levegő-hőszivattyús megoldást vagy LED világítást alkalmazunk. 2010 óta Újpesten zajlik egy parkosítási program: a Tarzan Park, a Szilas Családi Park, a Semsey  park és egy sor kisebb park létesült illetve újult meg. Az önkormányzat együttműködik az Erdőmentők alapítvánnyal az újpesti erdős területek gondozásában. Az elmúlt hatvan évben soha nem volt ennyi gondozott, korszerű parkja, zöldterülete Újpestnek. A környezettudatosság területén szakértő csapat segíti a munkámat, mert nem elég álmodozni, nem elég szeretni a természetet meg  a zöld megoldásokat, a megvalósításhoz komoly szaktudás kell. A környezetünk, vagyis a természethez való viszonyunk ügye kulturális probléma. A berögzült nézeteinket, szokásainkat megváltoztatni, új történetet írni, újra értékelni az életünket, hosszú időbe telik, ezért szükség van figyelemfelhívó kampányokra, párbeszédre, mindenre, amivel a polgárokat meg lehet szólítani. Ezért indítottuk el a figyelemfelhívó kampányt a környezet-, illetve természettudatosságról. Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy Újpesten komoly igény van erre. Tehát a jövő egyik fő feladata, hogy minél természettudatosabbá tegyük a városunkat. A Párbeszéd során megfogalmazódtak más fontos célok és feladatok. Újpest az egyik legbiztonságosabb város, de az itt élők elvárják, hogy még többet tegyünk a közbiztonság és a rend érdekében, még több térfigyelő kamerát szeretnének, folytatnunk kell a lakótelepek parkosítását, az utak, terek, járdák felújítását – ami egy véget nem erő feladat. Tovább kell ütni a vasat a káposztásmegyeri metró ügyében, mert láthatóan van értelme, sikerült közelebb jutnunk a megvalósításához. Van közös cél és feladat bőven.  Most újabb nagy célok, feladatok, kihívások állnak előttünk, egy újabb korszak, amelyet Újpest meg akar nyerni.

 

Nagy tervekkel vág neki tehát az önkormányzati választásoknak. Mire számít és  mi a tét az újpestiek szempontjából?

Az önkormányzati választások tétjét talán nem kell különösebben magyarázni. Arról kell dönteni, hogy folytatjuk-e együtt azt a közös építkezést, amellyel az elmúlt évek során sok szép sikert értünk el. Tovább megyünk-e azon az úton, amelyen még nagyon sok megoldandó probléma, feladat és közös cél vár ránk. Tíz évvel ezelőtt hirdettük meg először az Együtt Újpestért Összefogást, amit a pártpolitika fölötti kezdeményezésnek szántunk, amelynek lényege, hogy mi újpestiek, félretéve minden más szempontot, mindenkor álljunk ki együtt legfontosabb ügyeinkért, közös céljainkért, Újpestért. Tíz éve első közös célként az Újpesti Szakrendelő megmentésének érdekében fogtunk össze és ezt az ügyet végül sikerre vittük. Azóta többször újítottuk meg együttműködésünket Újpestért. Volt, amikor aláírást gyűjtöttünk, máskor népszavazáson való részvételre buzdítottuk egymást, és volt, amikor arra, hogy az Újpesti Párbeszéd keretében minél többen nyilvánítsunk véleményt és alakítsuk közösen a jövőnket. Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy komoly sikereket értünk el közösen. Sikerült minden korábbinál egységesebb városvezetést, önkormányzati csapatot kialakítanunk. Sikerült saját kezelésbe vennünk és felújítanunk a szakrendelőt, sikerült önerőből saját uszodát építenünk, sikerült 46 év után új piacot, az ország egyik legmodernebb vásárcsarnokát megépítenünk. Ha nincs a lokálpatriotizmus és annak cselekvő megnyilvánulása, az összefogás, ma már nem lenne szakrendelőnk egyáltalán, nem lenne uszodánk és nem lenne piacunk sem. Most, amikor Újpest a mai nyugtalan, bizonytalan világban új kihívások és feladatok előtt áll, úgy gondoltuk ideje, hogy ezt az összefogást ismét megújítsuk. Ezért Wintermantellel Újpestért néven létrehoztam egy egyesületet azokkal a munkatársakkal, támogatókkal, akiknek szintén Újpest a szenvedélyük. Ezzel is szeretném kifejezni, hogy nekem Újpest az első, minden más utána jön. 

 vzs_arculati-iv_ujpestert_levpapirlila_1.png

Mi a véleménye a riválisairól?

Engem a sport arra tanított, a szüleim, az edzőim arra neveltek, hogy tiszteljem az ellenfelet. Igyekszem ennek megfelelni. Persze, bevallom, nehéz követni, hogy ki kivel szövetkezik, és ki kit szúr éppen hátba. Akiket csak a hatalom megszerzése motivál, azoknak a szövetsége sohasem lesz tartós, mert előbb-utóbb óhatatlanul egymás torkának esnek. Nagy közös célokért lehet összefogni, de az önző érdekek mindig marakodásba torkollnak. Ezért kell nekünk összefogni. Nekünk, akik meg tudunk bízni egymásban, van egy közös erkölcsi talapzatunk, amit Újpestnek hívunk. Van egy szép régi gondolat, amit kicsit átalakítva szoktam idézni magamnak és munkatársaimnak is: „Ne azt kérdezd, mit adhat neked a városod, hanem azt, hogy te mit adhatsz a városodnak.” Itt élek, újpesti vagyok, sokat kaptam ettől a várostól, ezért szeretnék még nagyon sokat tenni ezért a közösségért. Folytatni akarom azt a munkát, a közös építkezést, amit 2010 óta végzünk, folytatni akarom és az sem titok, hogy ugyanazzal a csapattal, amellyel az elmúlt években dolgozhattam. Ez a csapat tapasztalt, hozzáértő és elkötelezett. Nem vagyunk tökéletesek, emberből vagyunk, vannak hibáink, de azt megmutattuk az elmúlt kilenc évben, hogy szeretjük Újpestet és tudunk tenni a városunkért. Újpest békés, kiszámítható fejlődése forog veszélyben, ha az eddigi egységet és összefogást felváltja a széthúzás, acsarkodás, a párbeszédet a veszekedés, a nyugalmat a politikai botrányok, a rendet a káosz. Azt javaslom, hogy ismét fogjunk össze, őrizzük meg együtt Újpest sikereit, békés fejlődését. Ehhez az kell, hogy az őszi választás a jelenlegi városvezetést erősítse meg ismét, ahogy öt évvel ezelőtt. Újpest további fejlődéséhez szükség van a jelenlegi képviselő-testület stabil többségére. Várunk tehát mindenkit, aki velünk akarja építeni Újpestet, aki újabb nagy célokat akar megvalósítani együtt. Ez nem politika. Ez több annál. Ez Újpest! Arra kérek Mindenkit, támogassanak továbbra is engem és az én jelöltjeimet az őszi önkormányzati választáson! Két szavazatot kérek Mindenkitől Újpestért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr4915067782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása