WéZsé

Sz@rból várat

2018. szeptember 24. 16:40 - Wintermantel Zsolt

haj_76270_k.jpg"Augusztus 24. óta várja a vásárlókat az új Újpesti Piac. Napra pontosan egy hónapja. Ez az idő nem elég arra, hogy mérleget vonjunk, arra viszont igen, hogy összegezzük a legelső tapasztalatokat. Az biztos, hogy Újpest olyasmivel gazdagodott, aminek alig akad párja az országban. Ráadásul ezek nem is látható dolgok, hanem a közönség számára láthatatlanok, de nagyon is léteznek. A mi piacunk ugyanis a jövőnek épült."

Amikor először került szóba, hogy a megszokott, szeretett Újpesti Piac megöregedett, és kellene kezdeni vele  valamit, megvizsgáltunk minden lehetőséget, mire kiderült, nincsenek lehetőségek. Megszolgálta és kiszolgálta az idejét, örökre részünkké vált, de semmilyen módon nem megmenthető. Nem olyan ember vagyok, aki a könnyebb, kényelmesebb utat választja. Persze, hagyhattuk volna a piacot még pár évig haldokolni, építhettünk volna háromszor ennyi új járdát, kétszer ennyi új utat. Ezek gyors és biztonságos sikerek lettek volna. Vannak politikusok, városvezetők, akik ezt a biztonsági játékot játsszák. Mi viszont nem magunknak akarunk gyors és egyszerű politikai sikereket bezsebelni.

Nekem könnyű a dolgom, mert nincs szükségem felmérések tucatjaira ahhoz, hogy tudjam mire van leginkább szüksége az újpestieknek. Elég reggelente besétálnom a Városházára, hétvégén kimenni a piacra, vagy meginni az ebéd utáni kávémat valamelyik kávézóban, de még az Újpest meccsek lelátóin is újpestiek vesznek körül, szólítanak meg, kérdeznek vagy javasolnak. Teljesen világos volt, hogy Újpestnek új piac kell. És világos volt, hogy az Ady Művház is megérett egy felújításra. Ahogy a piacnál, az Adynál sem volt rentábilis módja annak, hogy megújuljon. Adott volt tehát két létesítmény, amelyekkel kezdeni kellett valamit. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy egy füst alatt, egy "kényelmetlenséggel" egyszerre építjük meg a kettőt. Méghozzá - a tervezők kreativitásának és zseniális ötleteinek hála - egymás tetejére mint az építőkockákat vagy, a fiatalabbak kedvéért "mint két kicsi Lego"t. :)

img_7386.JPG

Piac vagy kórház?

Természetesen rögtön feltámadt a szembeszél is, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. A politikum nálunk ilyen. Rövidlátó. Nem kellett sok idő, hogy először jöjjön szembe Facebookon a kérdés: miért nem inkább kórház? Leírom itt is, amit már oly sokszor elmondtam. Mert önkormányzat nem építhet kórházat, de ha építene, akkor sem tudná finanszírozni. Az állami feladat, állami hatáskör. Mi megtesszük, ami tőlünk telik, lobbizunk, levelezünk, próbálunk nyomást gyakorolni, hogy Újpestnek legyen saját, új kórháza. De mi csak a saját hatáskörünkben intézkedhetünk. Mi a saját háziorvosi rendelőink vagy a szakrendelő felett rendelkezhetünk. Előbbiek folyamatosan újulnak, sőt a Kunhalom utcában vadonatúj is épült, utóbbi pedig néhány éve esett át egy nagy rekonstrukción, amelynek bizonyos fázisai még ma is zajlanak. Ezt tudjuk tenni az egészségügyért. Piacot viszont építhetünk. Ahogy kulturális teret is. Sőt, közösségi teret is.

Nem a mának

A jövőnek épült. Aki járt már benne láthatta. A jövőt tervezték és építették bele. Mindenféle nagyzolás nélkül állíthatom, az Újpesti Piac és a vele együtt, de tőle azért külön működő UP Rendezvénytér olyan technológiákat rejt, amilyeneket csak alig találhatunk nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is. A fő szempont a környezettudatosság, és a fenntarthatóság volt. Olyan megoldások rejlenek az épületben, amelyekről érdemes, sőt fontos beszélni. A piac ugyanis felhasználja önmagát és a saját környezetét. Működése közben teremt megújuló energiaforrásokat, amelyeket aztán saját működése közben fel is használ. Na, de mik ezek a rejtélyesnek tűnő megoldások?

Sz..ból várat?

Azt nem lehet, jól tudja mindenki. De fűtést igen. Két éve, egy tavaszi napon írtam egy érdekes leletről, amelyre a Városháza körül zajló földmunkák során bukkantak. A borzongató felfedezés soha nem került volna napvilágra, ha nem épül éppen az új piac, és a hozzá tartozó zöld fűtési megoldás, amelynek lényege, hogy a tér alatt futó szennyvíz fővezeték hulladékhőjét egy hőközponton keresztül, a piac fűtésére, nyáron hűtésére használják. Ez a hulladékhő olcsó és környezetbarát energia, ami csökkenti az épület üzemeltetési költségeit, és ökológiai lábnyomát. Hiszen nem fosszilis (gáz), és nem elektromos energiát használ a temperálásra.

img_9403_k.jpg

Amikor a hűtő fűt...

Hasonlóan ötletes megoldás az is, hogy a meleg víz ellátáshoz részben szintén ingyen rendelkezésre álló hőt használnak. A csarnokban működő hűtőkamrákat működtető gépek ugyanis annyi hőt termelnek (ahogy az a hűtőberendezéseknél teljesen megszokott), hogy az ott keletkezett plusz hőenergiát egy okos kis rendszeresen keresztül nem a szabadba "kiengedve" hagyják elveszni, hanem a meleg víz előállításához használják fel. Mivel a hűtőkamrák üzemeltetése nyilván pénzbe kerül, ezzel a megoldással tulajdonképpen egyszeri költséggel kétféle energiát nyerünk. Vagyis a hűtőkamrák olcsóbban működnek. Vagy a meleg víz van ingyen, nézőpont kérdése. Mindkettő jó dolog.

Májusi eső aranyat ér

Meg az összes többi eső is. Jól tudják ezt a gazdák évszázadok óta. Nekünk, városi népeknek azonban valamiért nem jut eszünkbe az esővíz értéke, amikor tisztított ivóvízzel öblítjük a vécét, vagy ugyanilyen vízzel öntözzük a növényzetet. Az Újpesti piac ebben is új irányt vett. Az esővíz ugyanis egy 400 köbméteres tartályba gyűlik össze az épületben, ahová a tetőn kialakított hálózaton keresztül jut el. Egyetlen szükséges esőcsepp se vész tehát kárba, ami a csarnok tetejéhez ér. Ebből a tartályból oldják meg a vécék és a külső- és belső  öntözőberendezések vízellátását. Az ivóvíz a poharakba való ugyanis. Nem mellesleg az eső ingyen van.

img_9471_k.jpg

Eddig tehát négy fő dolog van, amiért a piac jóval megelőzi az átlagot környezettudatosság, előrelátás és zöld gondolat tekintetében: a melegvíz, a hűtés, a fűtés, és a vizesblokkokban felhasznált nem ivóvíz.

Mindez egyetlen cél érdekében: biztosítani a jövőt, a magunk lehetőségeivel, és ha nagyberuházásba kezdünk, akkor azt ökotudatosan, mert ahogy a mondás tartja: e Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr1014257583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása