WéZsé

Kedves menzanaplóm! UPDATE!

2015. november 16. 10:59 - Wintermantel Zsolt

12243470_10153687527409437_1982476276593644246_n.jpgEz a menzás sztori nem hagyott nyugodni. Ahogy több kollégámat sem. A Facebookon kialakult ádáz vita hatására úgy döntöttem: személyesen tapasztalom meg a megújult iskolai kosztot. Névtelenül, titokban, épp, hogy nem álruhában, mint Mátyás király. A tapasztalatokról, élményekről pedig naplót írtam. Az elmúlt hetekben azért én is belenéztem a "Konyhafőnök"-be, így igyekeztem elkerülni az óhatatlanul rám (és a fél országra) ragadt szakzsargont, és nem telepakolni a bejegyzést pörzsanyaggal, textúrával, újragondolással, vagy túl- illetve alulkészültséggel. :) Íme tehát az én kedves naplóm, és az egy hetes menzatúra története.

 

Hétfő, Csokonai Gimnázium

menza_hetfo_csokonai.jpg

Öt fővel indultunk az első "bevetésre".

A menü:

  • Daragaluska leves
  • Lencsefőzelék sült hússal
  • Gyümölcs


A leves alapvetően jó, kellően tartalmas. A látványt picit rontja a szecskára vágott répa, ami viszont friss, nem fagyasztott. Megtudtam, hogy azért darabolják különböző méretűre és formájúra, mert így látszik, hogy friss a zöldség. Szerintem karikára vágva gusztusosabb lenne. A karalábé helyenként fás, de ez ilyenkor ősszel azért nem akkora csoda. Talán ha egyben főznék bele az íze miatt, de tálalás előtt kivennék belőle...
A galuska jó, egy picit morzsalékos, mondanám, hogy grízes, de hát grízgaluskáról beszélünk, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy nem teljesen homogén, kicsit szétmállós, amitől zavarosnak tűnik a leves. Az én felfogásomban egyébként a daragaluska jóval nagyobb méretű.
A bors kiérződik, ötből ketten mondták azt, hogy egy picit lehetne sósabb. Szerintem nem.

A lencsefőzelék kifejezetten finom volt, mindenkinek bejött.
Egy kis tejföl mehetett volna rá, volt, aki szerint sok, valaki szerint kevés ecet volt benne, ez teljesen szubjektív. Én nem rajongok az ecetért főételben. Szerintem az salátába való (na jó, azért a fondanhoz, és a buggyantott tojáshoz megbocsátom :) ).
Szép szelet, majdnem 5 dekás karajt, szinte színhúst kaptunk, puhára sütve, ami ízletes volt.

A gyümölcs Alexander körte volt. Egészséges, szép, nem ütődött, nem rohadt, finom. Minden harmadik gyerek vette csak el. (Halkan elviccelődtünk azon, hogy ha tudnák, hogy mi ettük az ételt, talán egy kis "felnőtt" körtét is kaptunk volna.)

Első napra igazán kellemes meglepetés volt, őszintén szólva magam is rosszabbra számítottam. Kíváncsi vagyok a folytatásra.


Kedd, Fóti úti angol tagozatos iskola

menza_kedd_fotiuti.jpg

A kajakommandó négy főre apadt ideiglenesen.

A menü:

  • Fokhagyma krémleves pirított kiflikarikákkal
  • Lecsós csirkemáj rizzsel


A leves kicsit híg, ahhoz képest, hogy krémleves szerepel a menüben. Ebben az iskolában a tálalási sztenderd az, hogy négy gyerek kap egy tálban levest, és ők szednek maguknak. A mennyiség megfelelő volt. Mármint a tálban. A tányérba kerülő mennyiséget ugyebár ki-ki maga választotta meg. Mindenesetre jutott mindenkinek elég. A kiflikarika inkább szárított volt mint pirított, és semmiképpen nem lett volna szabad tálaláskor belerakni a tálba,  mert az egyébként is híg levesben teljesen szétázott. Külön tányéron kellett volna adni.
(Étkezés után azért "meginterjúvoltuk" a konyhás nénit, aki megmutatta a tálkát, hogy aki kéri annak külön adják a karikát. A tapasztalat azt mutatta hogy erről a gyerekek nagy része valószínűleg nem tudhat, mert szinte senki sem kérte így.)
Összefoglalva, a levest inkább átlagosnak mondanánk, de fogyasztható volt. Egy picit lehetett volna intenzívebb ízű, de nem a só hiányzott belőle.

A csirkemáj kifejezetten ízletes, szaftos, jól főtt volt. A köret jó minőségű puhára főtt, de pergős rizs, és nem állt össze csomóba, mint a csiriz. A velünk együtt étkező gyerekek jelentős része csak szaftot evett rizzsel, mondván nem szeretik a májat, otthon se szoktak enni. Mondtam nekik, hogy nem tudják mi a jó. Azt mondták, hogy igenis tudják. A máj nem az . :) A szomszéd asztalnál ülő négy gyerekből három a kérésünkre megkóstolta a májat, negyedikük kategorikusan elutasította a tesztet. A többieknek sem az ízével, hanem az állagával, magával a májjal, mint alapanyaggal volt bajuk. Pedig személy szerint én repetáztam volna.
A máj általában nem a gyerekek kedvence, s hogy miért van ennek ellenére az étlapon, arra nagyon egyszerű a válasz: az előírások szerint egy héten egyszer kell belsőséget adni a gyerekeknek.
Az adag az előírtnak megfelelő volt.


Szerda, Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium

menza_szerda_karolyi.jpg

Alsós adag, ismét 5 fős ítészgárdával.

A menü:

  • Zöldborsó leves, galuskával
  • Párolt csirke vadas szósszal, tésztával


Szintén tálban, magunknak szedős tálalásos módszerrel, megfelelő mennyiségű levest kaptunk (maradt is még bőven), amiben elegendő zöldborsó és elegendő galuska volt. Mind a borsó, mind a galuska jól készült, a borsó nem volt kemény, a galuska nem volt ragacsos, szétfőtt, vagy ahogy mifelénk mondják: nyacska. Viszont nagyon erős volt a gyanúnk, hogy konzerv borsó volt, aminek még a levét is felhasználták, így viszont kellemesen édeskés volt a leves.
Nekem egy kis friss zöldfűszer hiányzott róla, de ez már extra kívánalom, sőt a saját kislányom tuti nem ette volna meg ha valami extrán zöld dolog van rajta, pedig kifejezetten finom volt.

A második fogásnál a tésztát jól főzték meg, se nem volt kemény se nem volt nyacska, de azért ne képzeljenek olaszos, al dente spagettit. A hús puha volt, a mártás ízletes, egy picit édeskés, nekem ízlett. Attól tekintsünk el, hogy csirkéből vadast készíteni mekkora szentségtörés, iskolai menzáról beszélünk, nem a Megyeri csárdáról. :)
A hús kevés volt, de hát alsó tagozatos adagot kaptunk, és ilyen megvilágításban éppen elégnek tűnt a mennyiség. Néhány tányéron. Merthogy bizony volt olyan kiadott adag, amelyen összehasonlítva a többivel, kifejezetten kevés volt a hús. Ez pedig egyértelműen bosszantó tálalási hiba.

(UPDATE! (a korrektség kedvéért)!!! Hirmann László, a Károlyi Gimi igazgatója arról tájékoztatott, hogy  megkérdezte a konyhai személyzetet, hogyan lehetséges az, hogy az egyik tányéron csak mártás volt a tésztán, hús nélkül. A konyhás néni elmondta, hogy a kislány kérte így, mivel ő nem eszik húst. "Harmadikos kis lélek: elfelejtette, hogy egy konspiráció részese, és nem magának kéri ki az ebédet." - írta az igazgató úr. Nem tálalási hibáról van tehát szó, utólag is bocs a konyhás nénitől. Számunkra is tanulság, hogy ha elvárjuk, vagy természetesnek tekintenénk a gyerekektől, hogy ilyen esetekben reklamáljanak, mi miért nem tettük meg? Sajnos azonban az az igazság, hogy egyikünknek se jutott eszébe, hogy odamenjen a tálalóhoz, és megkérdezze a személyzettől, hogy hol a hús a tányérról. Pedig ez sok félreértést, és kellemetlen szájízt megelőzhetett volna.)


Édes közjáték volt, amikor jöttünk már kifelé a folyosón, hogy a velünk szembe érkező gyerekseregben valaki, meglátva minket,  jól hallhatóan megjegyezte: "ajjaj, itt már megint valami ünnepség lesz" :)

A szerdai nap egyébként más szempontból is emlékezetes marad. Kaptam ugyanis egy üzenetet, amelyben egy anyuka azt írta, a gyereke szerint "amikor a polgármester bácsi eljött a menzára enni a levesből, akkor olyan finom volt, mint még soha, de másnap már megint nem lehetett megenni". Pedig a "stratégia", és az általunk kidolgozott rendszer alapján ez lehetetlenség volt. Hirmann igazgató úr fent idézett levele is azt mutatja, hogy valóban nem tudott róla senki, hiszen nincs az a konyhai dolgozó, aki ne tett volna dupla húst a tányérba, ha tudja, hogy a városvezetésnek lesz. Még akkor sem, ha a gyerek kifejezetten nem kéri a húst :) Mindig előző nap rendeltük meg a kaját, álnéven szereplő gyerekeknek, így a cég nem tudta mikor, hová megyünk. Az ételt beépített gyerekek kérték ki, a konyhások sem tudták, hogy nekünk lesz. Ráadásul, ugye "másnap" is mentünk kóstolni. Erős a gyanúm, hogy a gyermekek "leveszik", ami körülöttük zajlik. Hallják a vitát a menzáról, azt egyébként is "trendi" szidni, hallják a híreket a menzareformról pro és kontra, apuka tréfás megjegyzését, hogy "a menza az én koromban is sz@r volt", meg hát, hogy ha "nagyfejű politikus" érkezik, akkor nekik biztosan jobbat főznek. Érdemes lehet erre nekünk szülőknek, de a pedagógusoknak, konyhás néniknek, közszereplőknek is odafigyelni, mikor, mit, hogyan mondunk, mert azokból a gyermek saját tapasztalata mellett, a másoktól átvett, nem saját előítélete is kialakulhat.screenshot_2015-11-11-15-26-51-1.png
Íme az álgyerekek álnévsora. Az utolsó név a Konyhafőnök-fertőzés következménye :) Viszont legalább igyekeztünk stílszerűek lenni. :)


Csütörtök,  Bajza József általános iskola

menza_csutortok_bajza.jpg

 

Immár hat fővel "támadunk"

A menü:

  • Tarhonya leves
  • Brokkolifőzelék sült virslivel

 

Szintén tálban tálalásos módszer, megfelelő mennyiségű leves, a zöldség ugyanúgy szecskázva, mint máshol. Ez akkor sem tetszik, ha már tudom az okát. Pláne nem értettem, hogy minek a tarhonyalevesbe zöldség. Felvilágosítottak, hogy többek között épp azért tarhonya és nem lebbencsleves, mert zöldség is van benne. A tarhonya egyébként túlfőtt egy kicsit.
Az ízét erősen elvitte a bors, talán kicsit megborulhatott a borsos edény, amikor fűszerezték. Nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a "szabvány" íz. Ráadásul egy egészen enyhén savanykás ízt is éreztünk, amit nem tudtunk megfejteni, hova tenni. Eddig ez a leggyengébb leves, de még mindig nem az ehetetlen kategória. Egyáltalán nem.

A brokkoli az eddigi legelőítéletesebb étel, tipikusan az a fajta, aminél elsőre le kell gyűrni a látványt és az ellenérzéseket. Többen közülünk is részletes beismerő vallomást tettek, miszerint náluk teljesen hiányzik az otthoni étrendből. Mondjuk én szeretem. A gyerekek pedig kb. ilyen arccal néztek a brokkolifőzelékre:


menza_gyerek_reakcio_brokkoli.jpg
Az egészben hagyott brokkolirózsák és a kisebb aprólék formájában lévő brokkoli is jól meg volt egyébként főzve. A zöldség miatt kicsit édeskés ízt jól kiegészítette a fokhagyma, amivel fűszerezték. Tényleg egészen kellemes étel.
Csak hát fokozottan érvényes rá az, hogy nem a külcsín, hanem a belbecs a lényeg. Lehet, hogy érdemes lenne a brokkolival nem főzelék, hanem mondjuk krémleves formájában próbálkozni és durván elhallgatni, hogy miből van. :)
A virsli meglepően jó minőségű volt, amit ráadásul tisztességesen meg is sütöttek. Nem volt félig nyers és nem volt szúrósra száradt sem. Még be is volt irdalva, ami azért kiemelendő, mert elgondolkodtam azon, mennyi meló lehet az ételkészítők konyháján nem tudom pontosan mennyi, de sokezer virslit bevagdosni? És mennyi időbe telhet?
Szomszéd asztali tapasztalat: hat gyerekből 4 ki sem kérte a főzeléket csak a virslit, amit kenyérrel (teljes kiőrlésűvel) ettek. Viszont a másik kettőből akik kérték, az egyikük még repetázott is.


Péntek Szűcs Sándor általános iskolamenza_pentek_szucssandor.jpg

Ismét hat fővel. Ez azt bizonyítja, hogy nem rossz a menzakaja, hiszen egyik kollégám se fogta menekülőre a dolgot időközben. Pedig nem volt kötelező ebben részt venni. Isten bizony nem történt volna semmi, ha ellentmondanak a polgármesteri szónak. Jöttek maguktól, és ez sokat elárul. Vagy a menzakosztot szeretik, vagy engem. :)

A menü:

  • Csirkebecsinált leves
  • Túróstészta
  • Gyümölcs


A leves nevétől most tekintsünk el. Régi, hagyományos magyar kaja, akármilyen hülyén hívják is.  A már megszokott szecskára vágott sárgarépa, plusz karalábé, fehérrépa és zöldborsó. Na meg csirkemell.  Néhány szem galuska volt csak benne, ami talán egy picit jobban is megfőtt mint kellett volna. Persze ez csak néhányunkat zavart, ugyanis volt olyan akinek egyáltalán nem volt a levesében galuska...
Az utolsó napra megállapítottam, hogy van egy sztenderd íz amely a fokhagyma krémlevesen illetve a zöldborsólevesen kívül mind a három levest jellemezte. Nem tudom mi okozta, mitől van, de igyekszem majd kideríteni

A túrós tészta normálisan volt megfőzve, a tejföl és a túró teljesen rendben volt.  Pont ugyanolyan, mint amit otthon is eszünk. Szóval semmivel sem rosszabb, mint az átlagos hétköznapi, "bóti". Volt, akinek nagyon hiányzott róla egy kis porcukor. Nekem speciel a jó kis szalonnapörc hiányzott. És még valami más is: a héten nekem ez volt az egyetlen kaja amelyből hiányzott a só. De nagyon. Ez nyilván a szigorú jogszabályi előírás miatt van.

Az viszont, hogy hidegen kaptuk meg az ételt, egyértelműen technológiai vagy tálalási hiba.



Gyümölcsként alma volt ládában kirakva, aki akart, vett belőle. Alig valaki nyúlt hozzá, pedig szép, egészséges gyümölcsök vigyorogtak ránk a ládából. Mi vettünk belőle: ropogós, friss, zamatos almával "fojtottuk le" a heti menüket.

menza_pentek_alma.jpg

Az egy hetes inkognitó menzakörút során világossá vált számomra, hogy sokkal több az előítélet menza ügyben, mint azt a valóság indokolná. Persze a menza korántsem tökéletes, most is találtunk hibákat, mégiscsak több ezer fős közétkeztetésről van szó, ennek ellenére megengedhetetlen, hogy egy kitálalt étel hideg legyen, vagy hogy akárcsak egyetlen gyermek ne kapja meg az előírt adagot! Az ízlés, a "nem tetszik", az "otthon sem esszük ilyet", a "meg sem kóstolom" viszont szubjektív kategória, azt a menza egyedül nem tudja kezelni.

Ami pedig az egészséges táplálkozásra irányuló törekvéseket illeti, nyugodt szívvel állíthatom, hogy a gyerekek nem esznek rossz ételeket. Legalábbis Újpesten nem. Megtapasztaltuk személyesen, kipróbáltuk a hétköznapokban, felhajtás és bejelentés nélkül. Nem kívülállóként mondok tehát véleményt, pontosan tudom, miről beszélek.

Várom viszont továbbra is a javaslatokat a menü színesebbé, izgalmasabbá, gyerekközelibbé tételére a menzareform@gmail.com címre.

 

 

 


Módszertan:
Az ételeket előállító cég nem tudhatta, mikor, hova megyünk, mert mindig előző nap rendeltük meg a kaját, álnéven szereplő gyerekeknek. Az ételt beépített gyerekek kérték ki, így a konyhásnénik sem tudták, hogy nekünk lesz, mi már csak akkor mentünk az étkezőbe, amikor már az asztalon volt az étel. Nem a gyerekek elől ettük el tehát az ebédet és mindet külön kifizettük!

 

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr498081612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.16. 15:23:41

Mi volt a helyzet a sóval? Úgy tudom, hogy a szándékolt sótlanul főzés a fő gond sokak számára, ami vélhetően jó szándékból ered, de aki nem ehhez szokott, annak nem ízlik az étel.
A gyerekek nem sózhatnak. Önök sózhatták az ételt?

laborpatkany90 2015.11.16. 15:51:10

Nekünk a Dunakeszi Radnótiban 10-ből 8-szor jó volt a kaja.
Azt jól látom, hogy ezek mind budapesti iskolák? Azért keleten biztos más a helyzet...

Messzi Vetek 2015.11.16. 15:56:02

képek alapján 2 dolog jutott az eszembe: az első, hogy a túróstésztán elég kevésnek tűnik a túró-tejföl kombó; a másik meg, hogy a vadas-csirkés spagetti azért elég perverz.
továbbá az tűnt még fel, hogy a főétel kétszer tészta (köret) és kétszer pedig főzelék (+ egyszer rizs (köret)). a burgonya, a zöldség-saláta, a puliszka/polenta, knédli, s.a.t. előírásszerűen van tiltva?

amúgy kifejezetten üdítő, ha egy politikus ilyen akciókat csinál.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.11.16. 16:08:46

Nem tudom miért erőltetik ezeket a lötty leveseket, hisz csak lé, meg tészta. Az árából javíthatnának a főfogáson, esetleg kaphatnának helyette salátát a gyerekek. A főzelék valójában mártás, ahhoz kellene némi köret. A brokkolit csak párolva tudom elképzelni, egy csirizzel bekeveve nem túl gusztusos.

Ninjaboy 2015.11.16. 16:22:18

@Messzi Vetek: külön iskolákban voltak, ki tudja, ha ugyanott ettek volna akkor a többi nap milyen köretek lettek volna. De persze gyanítható, hogy nem olyan változatos, mint az felvázoltad, de aztán ki tudja.

@Neked ugatok nem a házat őrzöm: A főzelék mártás? Őőő, igen van olyan is, de nem mind az. Egy jó tökfőzeléket nehezen tudnék mártásként enni. Máskülönben én nem szeretem, ha nincs leves, szóval nálam egy normális ebéd levessel kezdődik. Nyilván ez nem mindenkinél szokás, de mint az bejegyzésből is leszűrhető, inkább a gyerekek finnyásak, illetve mások az otthoni szokások, így nehezen fogadnak el dolgokat. (Mondjuk a májat én is utálom, pedig a jó kenőmájast szeretem).

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.11.16. 16:23:16

@A megvalósult amerikai ólom..: Sózhattuk volna, ahogy a gyerekek is sózhatnák. De nem tettük, mert ők sem teszik.

Void Bunkoid 2015.11.16. 17:01:53

Kicsit vicces, de igazából korszellemet idéző a belsőségundor, nemcsak a gyerekek nagy része, de már a fiatal felnőttek (ilyen korahuszasok) jórésze is úgy nőtt fel, hogy a hús = csirkemell, minden másféle állatdarab az kutyakaja. Egyik rokonom kisebbik lánya már a csirkecombot sem hajlandó megkóstolni sem, csak a mellet. Másféle állat szóba sem jöhet, még a hal sem.

De pl a májat, vagy csülköt, hasonló cubákos husikat megevő emberek jó négyötöde sikítófrászt kap az olyan belsőségektől, mint pl a here, velő, vagy tüdő, amik pár évtizede még teljesen bevett ennivalók voltak.

A here-velő-tüdőevők jórésze meg nem lenne hajlandó SZEMET fogyasztani, ami a még a 19. században szintén levesbe főzendő ínyencfalat volt :)

Változnak a korok, na. De amúgy az a sejtésem, hogy azért van a csirkemell annyira favorizálva, mert - különösen kicsontozva, kifilézve, és ugye nem tartalmaz semmiféle zsírt meg inat - róla ordít a legkevésbé, hogy ez valamikor lélegzett, evett, ivott, és szaladgált egy udvaron (némelyik nagyüzemi tartású csirkemell konkrétan nem is húsnak, hanem bizarr mosogatószivacsnak néz ki).

inebhedj - szerintem 2015.11.16. 17:48:07

Négy fős mintán tesztelek évek óta.

Teljesen előítéletmentesen: pocsék.

Elképzelésem nincs, a szakácsokra ki főzhet otthon.

(Amúgy herét, májat, velőt, tüdőt, stb imádjuk. A zöldségeket, főzelékeket dettó.)

eßemfaßom meg áll 2015.11.16. 18:17:24

kiskoromban a menzán default cukrozva adták a túróstésztát, azóta se vagyok képes elhinni, hogy azt valaki képes megenni mosolyogva.

élhetetlen 2015.11.16. 18:26:21

@Messzi Vetek: „a vadas-csirkés spagetti azért elég perverz” Ne legyél ilyen szigorú. A vadas mártás egy mártás. Imádom. A párolt marhaszelet meg szerintem csizmatalp. És, ha vajpuhára van párolva, akkor vajpuhára párolt csizmatalp. Nem tudom értékelni, sem megemészteni, ha néha megeszem, öt óra mulva is ott van, mint egy ködarab bennem. Mikor még voltak helyben főzős üzemi konyhák, megvívtam a szakáccsal is, hogy értse meg, nem spórolni, potyázni akarok, csak minek vigyem el azt a húst, amit nem szeretnék megenni, viszont az ingyen mártás zavart, hát beáraztattam a mártást. Akár spagettivel, akár krokettel kitűnő. Az utolsó munkahelyemen már ilyen beszállítós, melegítő konyhás etetés volt, ue. probléma. A tálaló mondta, megbeszéli a vezetéssel. Aztán mondta, hogy nem lehet beárazni a mártást. Viszont adtak. Feladtam a küzdelmet, megettem ingyen. De Hévizen is eljátszottam, hogy, miután a tulaj azt mondta, hogy nála mindent lehet, én ”cigány marhát” kértem marha nélkül. Ez krokett volt, barnamártással, áfonya dzsemmel, narancs karikával, kakastaréj szalonnával. Ebből két szeletet hoztak, ha már nem kértem a húst, és átárazták. Nagyon finom volt. Azért megkérdeztem a pincért, hogy mit szólt a konyhafőnök a rendeléshez, mire nyelt egyet, és azt mondta, hogy azt nem mondja meg. Az, hogy a vadas mártás összenőtt a marhával, az csak egy (számomra) szerencsétlen véletlen.

Györgyi Kovácsné Szakács 2015.11.16. 18:26:46

A leveskockától vagy levesportól van egyen íze a leveseknek. A túlzott borsos íz pedig az ízfokozó hatása. Saját tapasztalat :-D

élhetetlen 2015.11.16. 19:02:17

@inebhedj - szerintem: Tudod, az lehet a baj, hogy megszűntek a helyben főző konyhák. Belátom, sokkal nehezebb több ezer kis konyhát ellenőrizni, mint három beszállítót, de a beszállító pályázik, megnyerte, megkapja a pénzt, és tesz arra, hogy szeretik-e a főztjét, vagy sem. Legfeljebb az ellenőrizendő szempontokat veszi figyelembe, a többi nem érdeke. Ebben a rendszerben a szakács nem szembesül azzal, hogy hányan vitték vissza az ételt, így nem is zavarja. Ha helyben főznek, és gond van, akkor a konyhafőnök vagy változtat, vagy lecserélik.

Nagykócsag 2015.11.16. 19:16:08

Gratulálok, ez szép munka volt! Amolyan civil ellenőrzés, eltekintve attól, hogy nem civil :)

élhetetlen 2015.11.16. 19:16:51

@eßemfaßom meg áll: Ne legyél merev. Én sósan, sült szalonnapörccel szeretem, az öcsém, ugyanezt a sós, szalonnás tésztát megcukrozza. Káposztás tészta, én sósan borssal, a család többi tagja cukorral. Ami eleve sós, cukros. Spárgafőzelék. Csak el kell találni a cukor, és a só arányát, hogy jó legyen. Borsófőzelék, ugyanez. És sok ilyen van még, normális.

élhetetlen 2015.11.16. 19:16:59

@Györgyi Kovácsné Szakács: Így van. Én úgy tíz évente megbicsaklok agyilag, és veszek leveskockát, aztán beleteszem mondjuk egy zöldséglevesbe, és rájövök, hogy kár volt. Nálad a pont!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.11.16. 19:17:14

@Wintermantel Zsolt: Én olyan képsorokat láttam valamelyik hiradóban, hogy az asztal alatt stikában egy zacskóból próbálták megsózni.

karikaV43 2015.11.16. 19:17:34

@Györgyi Kovácsné Szakács: az egyen íz valószínűleg abból fakad,hogy hétfőn lefőznek egy tartály kamion alaplét és abból csinálják az összes levest a héten.Azért van a törvény,hogy az udvari beszállítóknak jó legyen,senki nem fogja ellenőrizni addig amíg nem lesz étel mérgezés.A polgi párttól függetlenül szimpatikusan járt el egyébként,a kölkök finnyásak,mert a seggük is ki van nyalva otthon.Kéne nekik jó kis katonaság meg építő tábor ott azt hiszem ahogy mi is kénytelen lenne azt enni a mit kap.

Ninjaboy 2015.11.16. 19:26:39

@Void Bunkoid: Nézd, én a 30-as korosztályban vagyok már egy ideje, de én sem szeretem. És nem azért, mert nincs benne zsír, sőt...szeretem a zsíros kajákat, de a falra mászom tőle, ha valami nagyon inas (most nem a jó kis marhasteakre gondolok, hanem arra ami elrághatatlan), cupákos vagy mócsingos, vagy szenvedni kell az apró csontjaival, ne adj isten szopogatni, ropogtatni. Engem ezektől a hideg ráz és felfordul tőle a gyomrom kaja közben is. A csirkecombot még megeszem, de a szárnyát már nem, és a belsőségeket sem kedvelem. Rosszul vagyok tőlük na...nálunk ez nem volt szokás otthon, így nem szoktam hozzá, ma meg nem vágyom rá. Azt veszem észre, hogy aki faluról, falusiasabb környezetből származik, akár szülői ágon, azoknál ez jobban divat, de mint városi paraszt, jobb kedvelem a színhúsokat.
Szóval elnézve a gyerekek ízlését a fenti leírás alapján, nekik sem igazán hiányzik...

Vagy úgy... 2015.11.16. 20:33:47

Szerintem néhány napig ilyen kaját enni bizonyára üdítő is lehet a sok saláta, friss hús, halacska McDönci és alapvetően azt eszek, ami jól esik után. Végre nem kell gondolkodni, hogy vajon ma mit rendeljek? Zacskós leves is jól eshet néhány napig. Valahogy az ember úgy van ezzel, hogy szereti a változatosságot. De a gyerekek évekig eszik ezt. Egye a vizsgáló bizottság is fél évig! Meg szagolja is, mert a menza szagok, oh jaj! Aztán lehet újra írni a vidám beszámolót.

ekat 2015.11.16. 20:51:15

@élhetetlen: Én hétköznap az Interfood-tól rendelek, náluk is van vadas csirkemell spagettivel. Sokkal szívesebben rendelem, mint a marhát, mert azt könnyű cipőtalpra sütni, na meg könnyen kap ocsmány zsírcsíkos szeletet az ember. (Én is színhúskedvelő vagyok... csirkemell, sertéscomb és -szűz, hát- és bélszín... de a szárnyas- és a borjúmáj jöhet.)

♔bаtyu♔ 2015.11.16. 20:57:28

Örültem volna, ha ilyen menzakaját kapok. Kivéve brokkolifőzelék.

reeingre 2015.11.16. 23:08:02

@ekat: Na ja. Marhát csak otthon, vagy szakosodott étteremben amit többen is ajánlanak. Vadat dettó. (Egyszer kaptam marhapörit szarvas helyett és még a pincér volt megsértődve, hogy javíttattuk a számlán a tételt. :) ) Csirkemell helyett próbáld ki a kacsát, vagy libát. Színhús az is és legalább íze is van, nem úgy mint az ipari csirkéknek. Esetleg nyúl, vagy bárány. Tudom aranyárban van, de néha belefér.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.11.16. 23:08:16

@Void Bunkoid: Egyszer az egyik szülőtárssal beszélgettünk telefonon a kajáról, és megjegyeztem, hogy nálunk a szárnya-háta-alsó combja fogy el elsőnek, aztán nagy nehezen a felsők, a melléből meg csinálhatok másnapra cézárt, úgy még megeszik. Mondta, hogy épp van náluk egy "majdnem teljes" csirke, csak a melle hiányzik, ugorjak fel érte. Kb. egy sarokra laknak, nem voltam szívbajos, felugrottam érte, a gyerekek hálásan köszönték. Két nap múlva vittem a francos-flancos mellet cserébe. Ízlések és pofonok...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.11.16. 23:08:37

@Vagy úgy...: Manapság a menzák nagy része csak melegítő konyha. Ott már nincsenek olyan durva szagok, mint amire gyerekkorunkból emlékszünk.

lesz 2015.11.17. 03:29:49

azért elég furcsa hogy olyanokat adnak a menzán amit othon a családok töbségében nem föznek, nem hiszem hogy levesre szükséglenne, mert ezek nem levesek csak melegvizek, a leves televan hussal és tésztával meg zöldséggel szerintem a héten nem láttak anyi belevalot ami egy igazi levesben bennevan, miaz a hányadék szinü valami? azt othon 100 emberböl ki csinálja? mert ha csak 2 akkor valahogy nem kéne arra pénzt pocsékolni, miért kell valami zöldséges mártással leönteni a husit és a tésztát? undoritó a vadas, azt sem eszik minden családban és az is pénz pocsékolás, ugyan ugy mint a hal, meg a belsőség, miért nem kapnak hust a gyerekek ezekhelyett? mert azt meg is ennék, és az jólenne nekik de ez nem kivánság müsor, szoval ezért pocsék a menza, ja ha ithon ilyeneket föznék szerintem ki is lennék tagadva, ezen kéne elgondolkozni és nem propaganda irást csinálni abbol amin látszik hogy ehetetlen, mert öszintén othon ilyet nem teszünk az asztalra, és ezekközül egyik sem üti meg a normális étel minösitést, de hogylehet rizsel lecsosvalaminek mondotat enni? elfogyott a nokedli? és hol a lecso? a lencsefözelékben hol a lencse? szánalmas ezt még mutogatni is

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.17. 06:27:51

@A megvalósult amerikai ólom..: A kevés sóval főzés nem lenne probléma, a gondok a menzán dolgozók hozzá nem értéséből adódnak, mivel többnyire a só-vegeta-zsír szentháromságon kívül nem ismernek semmit, amivel ízt lehetne adni az ételeknek, hiába lehet már minden boltban százféle fűszert venni :(

@eßemfaßom meg áll: Nálunk nem raktak rá se cukrot, se szalonnát általános iskolában. Aztán gimnáziumban a cukor vagy tejföl verzió volt, de én már a cukrozott tészta gondolatától is rosszul voltam, de sokan az általános iskolában megszokták és úgy kérték.

@reeingre: Egyszer én is kaptam marhából és sertésből összerakott szarvaspörköltet, de amikor szóvá tettem, akkor bocsánatot kértek. Persze a napi ajánlat tábláról nem húzták le, oda se megyek többet :(

@Csokis: De azért főzelékbe rejtett mosogatórongy csak van? :)

HoMagdi 2015.11.17. 06:54:18

"..... Kaptam ugyanis egy üzenetet, amelyben egy anyuka azt írta, a gyereke szerint "amikor a polgármester bácsi eljött a menzára enni a levesből, akkor olyan finom volt, mint még soha, de másnap már megint nem lehetett megenni". ....."

- egyszerű!!!!! Legtöbb gyereknek van mobilja. Őket kell megkérni, hogy fényképezzék le az ebédet! Aztán a többi gyereknek lehet véleményezni az ételt.

Minden esetre - nekem tetszik ez a menüsor. (- még a csirkemellből készült vadas is)

... ja, és az almát ki lehet(ne) osztani az ebéddel együtt. Aztán, ha valamelyik gyereknek nem kell, legfeljebb a tálcán hagyja.

eßemfaßom meg áll 2015.11.17. 10:12:25

@HoMagdi: "Aztán, ha valamelyik gyereknek nem kell, legfeljebb a tálcán hagyja. "

Feleslegesen 2x dolgozni sokat segít a hatékonyságon.

governor 2015.11.17. 11:50:01

@Wintermantel Zsolt: Én úgy vettem észre a gyerekem elmondása alapján, hogy nem az álltala megevett ételek minőségével van a baj, hanem a még számomra is néha megmagyarázhatatlan ételösszeállításokban van a hiba.
Pld. Nem tudom melyik családban eszik a spenótot pörkölt feltéttel, mi vagy főtt tojással, de leginkább bubdáskenyérrel. Tudom, ez egy menzán nem reális, de akkor is,pörkölttel? Tény, hogy a gyerekek nem kultiválják a főzelékeket, de azért a brokkolit főzelékként nem kéne eröltetni.
Sztem a reformétkezés és az egészséges ételeknél fontosabb lenne,hogy a gyerekek ne maradjanak éhesek, mert az károsabb mint a legegészségtelenebb ételek bármelyike. Azt elfogadom,hogy a gyerekek válogatnak, nem esznek meg mindent, de ha a menü olyan ,hogy az 5 napból csak 2-szer eszik, az elgondolkodtató. És hangsúlyozom, nem a minőséggel és a mennyiséggel van a baj, hanem magával a menüvel.

jewel79bp 2015.11.17. 11:50:27

szerintem az otthoni szokásokkal van a baj... valóban kevés gyerek hajlandó megenni az almát, brokkolit, májat, pedig teljesen normális ételek. Nyilván otthon nem esznek ilyet, azért furcsa nekik. Ami tényleg érdekelne: vajon mit esznek otthon, miért finnyásak ennyire? Valószínúleg a családban sem esznek meg ilyen ételeket. Ami sajnálatos. Én felnőtt koromban szoktam vissza például a sárgaborsó főzelékre. A menzán még az én időmben is mindenki utálta. Felnőtt koromra rájöttem, hogy nekem az igenis ízlik.

governor 2015.11.17. 12:20:07

@jewel79bp: Mi otthon mindent eszünk. Minimum 2x van főzelék is, tészták stb. A gyerek mégis minimum 2x, de inkább 3x nem eszik az iskolában. Hozzáteszem, mi a normál menüt fizetjük, a tesztelők nem tudom melyiket fogyasztották, de úgy rémlik pénteken nem túrósteszta volt az ebéd

hdnctrl 2015.11.17. 14:13:05

"Én nem rajongok az ecetért főételben. Szerintem az salátába való"

Szerintem meg pl. főzelékbe. Is.

Az álgyerekek osztályánál "felnőtt" van feltüntetve, ebből nem lehetett tudni, hogy álgyerekek?

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.11.17. 14:20:27

@scuynat: Az a lista az önkormányzat gazdasági szervezetének listája. Ennek alapján rendelik az ételeket az étkeztető cégtől, akik bizony nem látják, hogy kinek főznek. Ahogy a létszámból sem derül ki semmi, hiszen az összes iskolának ez a cég főz, és mindig változik a létszám, mert a gyerekek megbetegszenek, elutaznak a szülőkkel stb...

Terézágyú 2015.11.17. 14:22:45

A mai emberek (nemcsak a gyerekek) marhára finnyásak. Merthogy ha több az az étel, amit semmi pénzért nem eszik meg valaki, mint az, amit megeszik, akkor az illető finnyás....
És ez a legnagyobb baj.

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.11.17. 14:23:54

Az a lista az önkormányzat Gazdasági Intézményének saját listája. Ennek alapján rendelik az ételeket az étkeztető cégtől, akik bizony nem látják, hogy kinek főznek. Ahogy a létszámból sem derül ki semmi, hiszen az összes iskolának ez a cég főz, és mindig változik a létszám, mert a gyerekek megbetegszenek, elutaznak a szülőkkel stb...

pushup 2015.11.17. 15:23:18

Te Marci!
te ugye felnőtt vagy. gyerekként ebből mennyit ettél volna meg?
én is messze több kaját megeszem, mint anno és persze szeretném, ha a gyerekeim nem lennének finnyásak, de azok (koránt sem annyira, mint én annyi idős koromban)
észre kéne venni, hogy a menza és a gyerek nem független dolgok egymástól. ketten alkotnak egy rendszert. ha a gyerekek 80%-a nem eszi meg a főzeléket (gyökér főzelék az oviban!!!), akkor nem szabad ennyi főzeléket adni. lehet, hogy a változatos étrend nagyon kiváló, de ha heti 3-szor nem esznek, akkor az már nem változatos.
és nem, nem az államnak, és nem a konyhásnéninek kell megnevelni a gyereket, hogy mit egyen és mit ne.
szerintem
üdv!

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.11.17. 16:11:15

@pushup: Nem a gyerek és a menza, hanem a gyerek, a menza, a szülők, a konyhásnénik, és a pedagógusok összessége alkot egy rendszert, ami meghatározza, hogy mi történik a menzai étkezés során. Ilyenformán tehát, ha csekély mértékben is, de az államnak és a konyhásnéniknek is van feladata a gyerekek nevelésében. Legalábbis, ami ez étkezést és a menzát illeti.

pushup 2015.11.17. 16:36:34

@Wintermantel Zsolt: ebben nem értünk egyet. hogy a gyerek mit eszik, az egyrészt az ő személyes ízlésének, másrészt a szülő buxájának a függvénye.
hogy úgy általában mit eszünk meg és mit nem, az meg elég erősen múlik a szokásokon, kultúrális örökségen. a legtöbbünk akkor sem enne sült madárpókot, ha olyan helyen járna, ahol kapható (pedig állítólag egészséges és fenntarthatósági szempontból is hasznos) ... és ezt nincs is miért felhánytorgatni.
szóval szerintem államilag erőltetni, hogy "de egyen a büdös kölke brokkolit" pont akkora baromság, mint a vegán étrend erőltetése (vagy éppen tiltása) lenne központilag.
nyilván nem lehet olyan menüt összerakni, ami mindig mindenkinek tetszik - ezt szerintem nem is várja el senki -, de ez a brokollipüré, vagy egy jó tökfőzelék simán hidegen hagyja bármelyik iskola bármelyik évfolyamának minimum a 80%-át.
mint a párolt marha meggyszósszal. biztos azt is szereti valaki (már a meggyszószt főételben), hiszen kitalálták, csak ahol ezzel én találkoztam (menza, meg az egyik korábbi munkahelyem), ott nem volt ilyen emberből egy megveszekedett darab sem.
szóval szerintem a gyerek, meg az étel alkot rendszert. az egyik input (gyerek) milyensége függ a szülőtől, a másik input (kaja) meg a megrendelőtől, aki sajnos ebben az esetben nem azonos a fogyasztóval.
szóval ezt a két inputot kéne összehangolni. lehetne a gyerek hozzáállásán is változtatni persze, csak az nehezebb és lassabb folyamat. és miért is vegyem rá, hogy olyat egyen, amit nem szeret (legyen az brokollipüré, vagy akár rántott csirkemell)?
a cél, hogy jót és finomat (olyat, amit szeret) egyen. ebben - amíg a "finom" szubjektív - nyilván kell kompromisszumot kötni és nyilván sosem lesz 100%-os az elégedettség, de ha elrugaszkodnánk az ilyen "fantázia főzelékektől" és helyette például sült, főtt, tört krumplit, pörköltet, húst adnánk (ja, a leves szerintem is felejthető), előrébb jutnánk.
a konyhásnéni itt csak fogaskerék
(azért emeltem ki, mert bennem mély nyomot hagyott az egyik, aki azt hitte, az ő dolga engem megnevelni, hogy mit egyek)

fatyol11 2015.11.17. 17:36:50

@lesz: leírták a cikkben, hogy a levesek tartalmasak voltak. tehát nem csak "víz", másrészről a leves feladata nem az, hogy főételként szolgáljon. Én semmiféle hányadékszínű valamit nem láttam. Azért kell zöldséges mártással leönteni a húst, meg a tésztát, mert a zöldség alapbólszükséges az egészséges táplálkozáshoz, másrészről hús simán tésztával baromira száraz lenne. Az hogy szerinted a vadas undorító, az a te egyéni szocproblémád, volt idő nálunk, amikor a 3 éves fiam nem is volt hajlandó mást enni, és mert már nem győztem neki főzni, ezért kénytelen voltam időnként fagyasztottal kiegészíteni. Valószinű azért nem szereted, mert sokak szerint a vadast sárgarépából kell készíteni, és az valóban szar. An én nagyanyáméknak újpesten vendéglőjük volt, és engem ő tanytott meg a vadas főzésére, és örök életre rajongójává váltam egészen pici gyerekkorom óta. A hal, és a belsőség szintén zenész, az egyik legértékesebb táplálék. Szóval ha csak húst kapnának, az nagyon is nem lenne nekik jó, boritékolt végbélrák 40 éves kor után a te általad javasolt menü. Ha én úgy főznék itthon, mint amiket te felsorolsz akkor én köpném szembe magam, engem nem vágnának ki, mert ugye nem szakácsként vagyok jelen a családomban. De a húson-krumplin felnőtt férjem rajongójává vált a brokkolinak, spárgának, nyers zöldségeknek, eszünk mindenféle belsőséget, nagyon sokszor halat, kagylót, rákot, sushit, és persze húst. És persze a gyerekek is. Bele is zakkannék agyilag ha nekem minden áldott nap tésztát, meg húst kellene készítenem, na az volna a pocsékolás netovábbja! Ugyanis elpocsékolnám a családom egészségét, a finom ételek, és a választékosság élményét, az elkészítésük élményét. Én már megbocsáss, de a lecsósvalami, az lecsós máj, és azt rizzsel eszik. A nokedlival jó nagy segget lehet növeszteni, a rizsben viszont majdnem minden benne van, amire egy embernek szüksége van.

governor 2015.11.17. 17:37:14

@Wintermantel Zsolt: Igen, a menzának, a konyhásnéninek és az államnak is van feladata.
Az, hogy etesse a gyerekeket.
Próbálgathatjuk az oroszlánt rászoktatni, hogy egyen egészségesebben, de valamiért nem fog akkor sem répát enni nap mint nap.
Mondom, nem a minőséggel van a legfőbb baj, hanem azzal, ahogy a menü össze van állítva.

blackshíp 2015.11.17. 17:52:27

@governor: és az állam úgy gondolta, hogy az is feladata, hogy a népegészségügyi helyzetet javítsa pl. azáltal, hogy azokkal is megismerteti a zöldségeket és a változatos táplálkozást, akinél otthon kimerül a tészta, sültkrumpli rántotthús kombóban az étel... Ezért született az új menza jogszabály is. Nyilván az átmeneti időszak kellemetlen, de ha 20 év múlva ilyenkorra csökken a MAgyarországon eléggé kóros mérteket öltött elhízás, hibás táplálkozás, az már tiszta haszon...

pushup 2015.11.17. 19:28:21

@blackshíp: ha a gyerek iskolában nem eszik (mert nem eszik, ezek ilyen megátalkodottak), hanem otthon pótolja, esetleg hazafelé menet a boltban valamivel, amit gyorsan be lehet tolni, akkor nem lesz egészséges a táplálkozás.
az a baj ezekkel a kis rohadékokkal, hogy tojnak bele apa, meg anya nagyívű terveibe (az államéba főleg) az egészséges életről (meg a tanulásról is, ja). ezek azt eszik, ami ízlik nekik.
és meglepő, de tovább bírják megállni, hogy olyat is megegyenek, ami szerintük undorító, mint egy felnőtt.

blackshíp 2015.11.17. 20:36:45

@pushup: azért hátha előbb-utóbb megkóstolja. Amit gyerekkorodban nem próbálsz, azt felnőttkorodban kisebb eséllyel fogod megenni...

Zb74 2015.11.17. 21:05:25

@Wintermantel Zsolt:

"Az utolsó napra megállapítottam, hogy van egy sztenderd íz amely a fokhagyma krémlevesen illetve a zöldborsólevesen kívül mind a három levest jellemezte. Nem tudom mi okozta, mitől van, de igyekszem majd kideríteni."

Tartok tőle, hogy egy ételízesítő-keverék, amelyet ész nélkül beleraknak minden levesbe, ha illik bele, ha nem.

Engem egyébként az lepett meg, hogy a fotók és a leírások alapján ebben az ételsorban semmi reformjelleg nem érhető tetten; az összes étel olyannak tűnik, mint ami a 30 évvel ezelőtti menzákon is volt (a sótlan túrós tészta kivételével). Sem az ételekben, sem a tálalásukban nem látszik semmi különbség az évtizedekkel korábbi állapotokhoz képest. Talán csak annyi, hogy most (örvendetesen) hiányoznak az édes-cukros, desszertjellegű főételek, pl. csokoládés piskóta. Csakhogy a főételeket most (is) a magas keményítőtartalmú - tehát a szervezetben cukorrá alakuló - élelmiszerek dominálják, mint a tészta és a rizs. Utóbbi elvileg köret volna, de teljesen eluralkodik a tányéron; aránytalanul sok van belőle, a máj kárára.

Ami különösen nyomasztó, az az, hogy a jogszabályalkotó szándéka ellenére a zöldségek felhasználásában semmiféle előrelépés sem látható. A zöldségekből a mai menzán is csak leves, főzelék és mártás készül. Mintha a közétkeztetésben nem lennének tudatában, hogy a zöldségeket sütni, grillezni, tölteni is lehet; hogy lehet belőlük rakottasokat, köreteket és főételeket is készíteni. Meglepő az is, hogy amit használnak, az sem feltétlen az idényzöldségek közül kerül ki - elvégre sem a borsónak, sem a brokkolinak nem novemberben van a szezonja. Az őszi-téli zöldségek - sütőtök, cékla, feketegyökér, csicsóka, kelbimbó stb. - többségét egyáltalán nem használják az ételekben, más részük (répák, zeller) csak a levesekbe "szecskázva" vagy a vadas mártásba belepürésítve jelenik meg. Pedig a szezonalitás figyelembe vételével kevesebb pénzből is ízletesebb, frissebb, egészségesebb fogásokat lehetne letenni a gyerekek asztalára.

Bimba.Nagy 2015.11.17. 21:13:34

Sokan írják, hogy ha a gyereknek nem tetszik valameyik étel - kvázi ránézésre nem szimpatikus, vagy "olyat otthon nem szoktunk enni" -, akkor inkább éhen marad, meg mi sem ennénk meg valószínűleg a sült madárpókot, pedig remek fehérjeforrás és amúgy is egy teljesen jó étel. Ez még rendben is lenne (?), na jó, a madárpókot hagyjuk egy kicsit, viszont azt magyarázza meg valaki, hogy mi baj van a körtével, meg az almával? Az nem idegen egy magyar gyereknek sem, nem "zöld", mint a brokkoli, nem fújmiez, mégsem kell a kutyanak sem. Akkor miért? Mert nincs megpucolva, cikkekre vágva? Esetleg villácskával a szájba varázsolva? Ebben az esetben el is érkeztünk ahoz a ponthoz, hogy a legnagyobb baj a gyerekek péppé kényeztetése. Az pedig egyenesen felháborít, hogy "szegény gyerek inkább éhezik", mert ha valaki visszautasít egy gyönyörű, érett körtét, vagy egy friss, roppanó almát is, akkor szimplán a, nem elég éhes, b, tudja, hogy menza után irány haza, ahol várja a csoki, a csipsz, a gumicukor, tehát semmi nem motiválja arra, hogy bármit is megegyen a menzán. A szülő azzal járna a legjobban, ha be sem iratná a menzára és az itt megspórolt 8000 Ft-nyi összeget másra fordítaná. Mondjuk elvinné a gyereket valami gourmet étterembe. Enni egy jó kis szalmakrumplit kechuppal. Hihihi

Emesz 2015.11.17. 23:06:45

Az édesanyám egy vidéki bölcsődében dolgozik, ugye oda is elért a menzareform. A kicsik még nem nagyon ellenkeznek, ellenben édesanyám munkatársai közül többen nem eszik meg azóta az ebédet, amire egyébként előfizettek, így mindig marad ki, abból mostanában eléggé gyakran hozott fel nekem anyum. Még a sütőtökfőzelék is ízlett, pedig a sütőtököt nem szeretem,viszont főzelék formában még nem ettem, így megkóstoltam, kíváncsiságból is.
Ezen kívül ettem még spenót és paradicsomfőzeléket, rakott karfiolt (ami teljesen más volt, mint ahogy én csinálom, mégis ízlett), illetve volt olyan étel is, aminek elfelejtettem a nevét, korábban még nem ettem olyasmit, ehhez jött hozzá valamilyen fantázianév. :) Hirtelen most ennyi jutott az eszembe.
Számomra, az én ízlésemhez egyik se volt sótlan. A fantázianéven futó ételt a kollégám is megkóstolta, neki kicsit sótlan volt, de ezt leszámítva ízlett neki.
Én is menzás voltam még a gimnáziumban, ha én ilyen minőségű ételeket kaptam volna nem irtóznék a rizottó szó hallatán. Azért a konyhásnénik védelmében el kell mondanom, 2 évig egészen jó volt a menza, csak utána változott az üzemeltető, az ételek színvonala pedig nagyot zuhant, silány alapanyagból nehéz csodát tenni. Most ez változott, már csak szakértelem kéne, ami sajnos nem mindenütt van meg.
Jelenleg ott tartok, hogy amikor jön fel hozzám édesanyám, mindig reménykedek, hogy hoz nekem maradékot a menzáról :) Pedig szeretek és tudok is főzni, évek óta ellátom magam, de ami jó az akkor is jó, és a náluk lévő bölcsis étel szerintem kifejezetten finom.

Void Bunkoid 2015.11.20. 10:38:46

@Terézágyú: ott a pont.

@Ninjaboy: és igen, lásd a fenti kommentelő válaszát, finnyás vagy :)

Ami különösen vicces, hogy manapság nagyon dívik az alfahímség, hogy gyúrunk, meg bazinagyok és marha kemények vagyunk és "aki nem sportol meg nem izmos, az csak kifogásokat keres", bezzeg ezek az "igazi férfiak" nem mernek megfogni egy csontot, hogy lerágják róla a husit, mert fúúúj zsíros-taknyos-undorító - konkrétan láttam már ilyen hegyomlás gyereket vajaskenyeret is késsel-villával enni :)
süti beállítások módosítása