WéZsé

Zölden is lila!

2015. március 31. 12:11 - Wintermantel Zsolt

Sok ezer Újpest megmentheti a bolygót!

sztk_kollektor.jpgGyerekkoromban nem voltak PET palackok. Nem volt dobozos tej, nyáron pedig izzadt az egész ország, mert nem duruzsoltak klímaberendezések mindenütt. Ma sokkal kényelmesebb az élet - és sokkal veszélyesebb is a jövőnkre nézve. Ez ellen pedig tennünk kell! Mi már el is kezdtük. Javában zajlik Újpest középtávú jövőjének tervezése. A környezetvédelem témakörére külön munkacsoportot hoztunk létre, mert természetes környezetünk, zöldfelületeink védelme a legfontosabb ügyek között szerepel.

Sokan legyintgetnek, amikor "zöld" témák kerülnek terítékre. Azt mondják, ha mindenki eldobálja a szemetet, ha senki nem gondolkodik újrahasznosításban, ha senki nem foglalkozik az energiatakarékossággal, a gazdaságis vízhasználattal és a többi hétköznapinak tűnő dologgal, csak én, akkor semmi nem változik úgyse. József Attila talán megfordul sírjában, hogy eredeti közegéből kiragadva citálom sorait, de ide illenek. Mert sokan azért nem törődnek a környezetvédelemmel, mert a "Miért legyek tisztességes, kiterítenek úgyis" gondolatnál leragadtak. Én viszont állítom, és így is élek: "Miért NE legyek tisztességes, kiterítenek úgyis". És tényleg. Ha én felszedem a szemetet, példát mutatok másoknak. Mondjuk azoknak akik eddig legyintettek.

A mi dolgunk, hogy ez ne így legyen. Nekünk kell élen járni. Nekünk, akik tisztában vannak a környezet védelmének fontosságával, azzal, hogy ha mi nem vigyázunk rá, a gyerekeinknek már nem lesz mire vigyázniuk. Nekünk, újpestieknek. És az a helyzet, hogy - bár az ITS-t előkészítő munkaanyag, elemzés felsorol még pár jópár tennivalót - mi, Újpesten már így élünk. Egyre többen hála Istennek, és az önkormányzat, a "hivatalos város" is "zölden" gondolkodik. (Szurkolótársaimat megnyugtatandó: csak ebben vagyunk zöldek :) )

Az Újpesti Napló nemrég készített egy összeállítást a környezettudatos Újpestről. Két teljes oldalon sorolják a környezetbarát újpesti megoldásokat, kezdeményezéseket. Jellemzően olyan fejlesztések, beruházások szerepelnek benne, amelyeket mi magunk hoztunk létre. Már meglévő rendszereket átalakítani is fontos ( meg is lesz), de a zöld gondolatot leginkább ott lehet felfedezni, ahol eleve vezérelvként szerepelt a tervezés, építés során. Mint például az új uszodában, ahol az egész intézményt megújuló energiaforrás, földhő fűti. Vagy a Tarzan Parkban, ahol a vízellátást fúrt kutakból oldják meg, és a vezetékes ivóvizet valóban ivásra használják locsolás helyett. Ez utóbbihoz például a tavaly átadott Placcs Placc vizét is visszaforgatják a rendszerbe, mert a víz - bármilyen furcsa is - fogytán van. A Víz Világnapján nem is olyan rég, épp ez volt a központi gondolat: mára kevesebb az ivóvíz, mint ami az emberiség számára elegendő lenne.

placcs.jpg

Mi, itt a zöldellő, zsíros földű, vízben gazdag Kárpát-medencében nem szomjazunk. Még. De, ha az emberiség így folytatja saját élőhelyének pusztítását, hamar eljön az idő, amikor számunkra is gond lesz a vízhiány. Valamiért az emberiség jó része azt képzeli, hogy energiaforrásaink korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre. Pedig nagyon nem így van. Nemcsak a kőolaj-, de a gázkészlet is fogytán van. A megújuló energiaforrások egyre nagyobb mértékű felhasználásával párhuzamosan csökkentenünk kell a fosszilis energiahordozók alkalmazását. A felújított nyugdíjasházba és az UTE teljesen korszerűsített Szilágyi úti sporttelepére például gáz abszorpciós kazánt szereltünk. A hőszivattyúval kiegészített kazán kevesebb gázt fogyaszt. De azzal is a szén, kőolaj, gázkészletet óvjuk, ha az elektromos energia felhasználást csökkentjük, például napelemek telepítésével, ahogy azt az SZTK felújítása során tettük, vagy a meglévő intézmények energetikai korszerűsítésével, ahogy például a felújított bölcsiben, óvodákban és iskolákban is történt.

Nagyon sok a tennivaló azért is, hogy az általunk keletkező leírhatatlan mennyiségű hulladék ne fojtson meg bennünket. Hogy amit lehet, újrahasznosítsunk, hogy a tartósan környezetszennyező anyagokat kerüljük, hogy a zöldhulladékot ne a szemétégető kéményén keresztül eregessük százezer tonnaszámra a semmibe, hanem komposzt formájában visszaadjuk a természetnek. Épp most olvastam, hogy 1950-ben egyetlen alma tartalmazott annyi C vitamint, mint ma 100 darab. Mert a termőtalaj tápanyagszegénnyé vált. Mi pedig nejlonzacskókba dobáljuk azt a szerves hulladékot, a krumplihéjtól kezdve a szikkadt kenyérig, amely komposztként segíthetne a talaj tápanyagtartalmán. Ezt felismerve indítottuk el, már évekkel ezelőtt, az azóta is sikeresen működő komposztálási programot, amelynek során nemcsak a szükséges edényeket, de a szükséges tudást is ingyen biztosítjuk a csatlakozó társasházaknak.

10403479_846737375360547_8352350101062930706_n.jpg

Az ITS egyik fő gondolata a közlekedésszervezést illetően a kerékpáros közlekedés fejlesztése, mert a légszennyezés, a kipufogógázok is előbb-utóbb megfojtanak minket. Újpest szerencsés, mert az uralkodó széliránynak, és a szélcsatornaként működő Vörösvári ároknak köszönhetően a főváros legtisztább levegőjű kerületei közé tartozik, de az autók száma megállíthatatlanul nő. Ezért kellenek a kerékpárutak, a B+R parkolók és az, hogy a BuBi rendszer kiérjen végre Újpestre is. Mi felkészültünk :) Minden beruházás, felújítás építés része a megfelelő számú kerékpártároló. Tényleg ne rajtunk múljon :)

Az viszont rajtunk múlik, hogy van-e annyi tudatosság bennünk, hogy a közparkokból összeszedjük a kutyagumit. Nem másét. Éppen elég a saját kutyus után "aknamentesíteni". Ha mindenki így tesz, nem lesz kutyapiszok a parkokban. És ok sem lesz arra, hogy azok, akik ma legyintenek erre is, azt mondhassák, "minek szedjem fel, más se teszi". Ha mindenki felszedi az ürüléket, majd ujjal mutogatnak arra, aki nem teszi. Ide kellene elérkezni mindenkinek. A város a Nem Nagy Dolog program keretein belül ebben is partner, hiszen erre a célra megfelelő gyűjtőedényeket helyezett ki mindenhova, amelyeket egy - naná, hogy elektromos meghajtású - speciális autó ürít rendszeresen. És akkor még nem említettem a kutyapiszok gyűjtő zacskókat, amelyekkel szintén ezt az ügyet igyekezett támogatni az önkormányzat.

halo_led.jpg

Nem a Tarzan Park fogja megmenteni a Földet. De a Tarzan Parkok, a Halassy Uszodák, a napelemekkel felszerelt szakrendelők, a Szilas Parkhoz hasonló ökoparkok, az energiatakarékos LED világítás általános eltejedése szerte a világon igen. Ha nagyon patetikusan akarnék fogalmazni, azt mondanám: sok ezer, sok millió Újpest megmentheti a bolygót. Mi ezzel tisztában vagyunk. Így élünk, így szeretünk élni Újpesten.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr57322934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyerekkoromban... 2015.04.06. 21:43:17

"Nem volt dobozos tej, nyáron pedig izzadt az egész ország, mert nem duruzsoltak klímaberendezések mindenütt. Ma sokkal kényelmesebb az élet - és sokkal veszélyesebb is a jövőnkre nézve." Hmmmm... úgy látszik, én egy másik bolygó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása