WéZsé

Kórház a város szélén?

2015. május 15. 13:32 - Wintermantel Zsolt

Újpestnek jár egy új kórház. Akár tetszik ez bárkinek, akár nem.

korhaz.jpgLehet arcokat vágni, lehet jópofáskodó, cinikus megjegyzéseket tenni mindazoknak, akiknek telik magánkórházi ellátásra, vagy akiket jó kapcsolataik révén bárhol azonnal fogadnak és ellátnak. Lehet élcelődni belső ellentétekről, okoskodni arról, hogy mit akarunk mi, újpestiek, minek új, mikor ott a régi, és más hasonló blődségekkel szórakoztatni a nagyérdeműt. Engem ez mind nem érdekel. Engem egyedül Újpest érdekel. Én azért küzdök, mert az újpestieknek egész egyszerűen jár egy kórház, és jár a tisztességes egészségügyi ellátás. Igen, jár!

Kevesen tudják, hogy Újpesten - amíg önálló városként és nem a főváros részeként létezett - négy kórháza is volt. Négy! Egyiket sem az államtól kaptuk. A Károlyi Kórházat például a Károlyi család építette, az Árpád Kórház és a Szülőotthon közadakozásból épült, a Városi Kórházat, ahogy a neve is mondja, Újpest építette az itt élők adójából!

1950, a fővároshoz csatolás óta mintha szisztematikusan vennének el mindent az újpestiektől! Nemhogy nem gyarapítják a várost, de mintha mindenünktől meg akarnának fosztani. A kommunista korszakban éppúgy, mint az elmúlt 25 évben. Elvették tőlünk a Tungit, a csónakházat és a sportpályát, lerohasztották, majd bezárták az uszodát. Az Árpád kórházat, a Szülőotthont is bezárták, a Károlyit, amíg még fővárosi kézben volt módszeresen leépítették, elsorvasztották, mára az állam kezelésébe került és ki tudja mit akarnak vele kezdeni. Ha nem állunk a sarkunkra annak idején, akkor most a szakrendelő se Újpesté lenne, és még rosszabb állapotban lenne, mint amikor átvettük. Ha nem fogunk össze, akkor új uszodánk se lenne! Újpesttől az elmúlt 65 évben inkább csak elvettek. Olyat is, amit mi, magunknak építettünk!

Újpest azért harcol, és polgármesterként a város nevében én is azért harcolok, hogy legyen ez végre másként! Újpest kapjon végre valamit, a sok elvonás, a sok elfuserált átszervezésből, bezárásokból, balfék privatizációból fakadó kiszipolyozás után. Újpestnek egész egyszerűen jár az a kórház. Senki ne csodálkozzon azon, hogyha huzamosan hátat fordít egy közösségnek, akkor az is hátat fordít neki. Ez is egy út, a rossz út. Én Újpesttel vagyok és leszek mindig is!

Ezek az elvi, erkölcsi szempontok – ha léteznek még ilyenek a XXI. századi Magyarországon. Hátha.

És most lássuk, miért van praktikus szempontból is a legjobb helyen egy új kórház Újpesten!

A mi városunk Észak-Budapesten központi szerepet tölt be. A másik (tervezett) helyszínre egy kétszer egysávos út vezet, amelyen normális körülmények között is állandó dugó van. Akkor még nem beszéltünk esőről, hóról, balesetről. Hegyvidékről van szó, azt se feledjük! Közlekedésszakmai nonszensz oda "súlyponti" kórházat tervezni.

Ezzel szemben az újpesti helyszínre két különböző, kétszer kétsávos, széles, nagy kapacitású út vezet. Öt percre van a dunakeszi, és 20 percre a ferihegyi repülőtér. Az M0-nak és a Megyeri-hídnak hála a budai oldalról is gyorsan és biztonságosan elérhető, ahogy Észak-Pest többi része is pár perc közelségbe került közúton. Az M3 metró vonalának meghosszabbítása épp a kórház tervezett helyéhez vezetne, és már most is megközelíthető busszal, de még villamossal is. Ott épülhet majd az az intermodális csomópont, amelynek tervezése, és gondolata nem új keletű, tehát értelmetlen azt feltételezni, hogy csak most jutott eszünkbe. Márpedig egy ilyen csomópont ütőkártya, különösen akkor, ha azt kell eldönteni: egy szűk völgy aljába szorított, ezért bővíthetetlen útvonalon, vagy egy közlekedési csomóponton át vigyék a betegeket a kórházhoz, a sürgős, sokszor életmentő segítséghez. Az intermodális csomópontban a vasút is megállna majd, tovább javítva a kórház elérhetőségét. Senki nem képzeli, hogy vonattal akarnánk megoldani a betegszállítást, viszont a látogatók, vagy a dolgozók utazását az is segíthetné. Fontos szempont továbbá, hogy az építkezés, illetve a létesítmény későbbi működése során az ellátás, áruszállítás, a hulladékkezelés, egyszóval a logisztika is jóval kényelmesebb úgy, hogy egy vasúti kapcsolat is van a szomszédban.

Összesítve: az új kórház minden szempontból jobb helyen lesz Újpesten, mint Budán. Ráadásul az újpestieknek tényleg jár a tisztességes egészségügyi ellátás végre, és az újpesti egészségügyi dolgozóknak tényleg járnak a korszerű, emberhez méltó munkakörülmények. Ennyi idő után most már tényleg mi jövünk.

Így kell lennie.

Kell egy kórház a város szélére! 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr447461474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szng 2015.05.15. 14:46:22

Kedves Polgármester úr! Mint szintén újpesti, Szigeti utcai "őslakos" és az egészségügyben érintett, egyetértek Önnel. Javaslatom azonban más terület lenne egy észak-pesti nagykórházhoz. Mégpedig az Árpád-Rózsa sarkon lévő hatalmas telek, amely jelenleg teljesen elhanyagolt állapotú... Közlekedése elég jó, itt lett volna a Herkules-Center ami szerencsére nem valósult meg. Mivel közel a Károlyi és Árpád Kórház, itt egy komoly nagykórház-centrum létrehozására adódna esély, és a terület is jelentős mértékben rendeződhetne. Ha esetleg a volt uszodát lebontják, ott lehetne a kórházhoz a helikopter-leszállóhely, szemben. üdvözlettel: Székely Gábor gyógyszerész.

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.05.15. 19:05:39

A terület, a tervezett kórházhoz képest rendkívül kicsi, ráadásul magántulajdonban van.

Biczó Pál 2015.05.26. 17:28:44

Tisztelt Wintermantel Zsolt Polgármester úr!

Csak egy iciripiciri kérdés: Ha a Polgármester úr az Ön által megjelölt területre, gondolta el az Észak-Pesti új kórházat, akkor a Metró Káposztásmegyerig való megépítéséről lemondott volna?
( Még pár hónappal ezelőtt, /2014 év végén/ azt ígérték, hogy a Metrót kihozzák Káposztásmegyerig!)
Az első kérdéshez kapcsolódva ötlött fel a következő:
Milyen kórházat gondoltak el erre a területre?
Hány pavilonnal, s milyen osztályokkal, mert ezen a területen (hosszú és keskeny) sok épületet felhúzni igen körülményes.
Igen körülményes annak tudatával, hogy itt pár ásónyom után már megjelenik a Duna közelsége, talajvízként

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.05.26. 17:34:02

@Biczó Pál: Miért is kellene lemondani a metró meg hosszabbításáról? Pont erről írok, hogy ott lenne a végállomás! 55,000 nm szintterületet lehet építeni, ami több, mint elegendő. Értem, ha Ön nem akar kórházat, csak akkor vállalja fel kimondani!

Biczó Pál 2015.05.26. 18:28:17

@Wintermantel Zsolt:
Kedves Polgármester úr!

Ön félre értett, vagy félre akart érteni!

Én egy másik oldalon fellelt kijelentést osztottam meg Önnel is!
Mi volt ez?

"Újpest-Káposztásmegyer A Jégpalotával szemben lévő, jelenleg üres terület a Megyeri út és a Külső Szilágyi út, valamint az azzal párhuzamosan futó vasútvonal között .
Tetszik · 1 · 3 órája"

Már pedig tudtommal a "JÉGPALOTÁVAL SZEMBEN, A KÜLSŐ SZILÁGYI ÚT valamint az azzal párhuzamosan futó vasútvonal között"-i rész PONT a Metró tervezett helyén van!
A talajvízeségről, pedig csak annyit, hogy, pont az ablakunk alatt történt a szívatyúház építése, s láttam, hallottam, hogy hány napon át mentek a szívatyúk, pedig akkor CSAK 7 méterre mentek le!

Tehát, Ön félre értett, vagy félre AKART érteni, ugyan akkor, pedig pont Ön mondta már több alkalommal, hogy Ön a NYÍLT ŐSZINTE VITA híve!
Akkor?

Tisztelettel
olyan aki NÉVVEL írta le a gondolatát, az észrevételét, pont a közös cél megvalósítása érdekében!
Meg kellene bánnom?

Wintermantel Zsolt · https://www.facebook.com/wintermantel.zsolt 2015.05.26. 18:33:41

@Biczó Pál: Uram, én nem érhettem félre, hisz én írtam mi hol legyen és tudom miről beszélek. Azon a területen elfér (meg van tervezve) az intermodális csomópont, a hármas metró járműtelepe és az említett fejlesztési terület. A talajvizességről meg annyit, egész Káposztásmegyer felépült. Előrébb lennénk, ha Újpest érdekét néznénk mindannyian!
süti beállítások módosítása