WéZsé

Nem vész el, csak átalakul

2014. december 31. 09:27 - Wintermantel Zsolt

u4.jpg

Nem vagyok irodában ülő polgármester. Nap, mint nap járom a várost, és nem csak a hivatali teendőimből adódó utak miatt, de azért is, mert szeretek Újpest utcáin bóklászni. Sokkal jobban szeretek például félhivatalos megbeszéléseket, találkozókat az iroda hivatalos merevsége helyett kedves, otthonos újpesti kisvendéglőkben, kávézókban, bisztrókban folytatni. De az újpesti gasztronómia is úgy változik,. hogy nem győzzük követni.

Facebook oldalamon feltettem egy, pusztán a kíváncsiság vezérelte kérdést, vajon az újpestiek melyik éttermet, vendéglőt kedvelik a legjobban és persze miért. Újpest ugyanis legendás a patinás vendéglátóipari egységeiről. Az Öreg Halászt, a Kakukk vendéglőt, a Csülök vendéglőt vagy a Megyeri Csárdát mindenki ismeri városszerte.

brunovszky_vendeglo_kertje.jpg

A Brunovszkyról már csak nagyszüleink beszélnek néha, mint a dicső újpesti gasztromúlt egy értékes darabjáról. Sajnos, az államosítás és a Pannonia VV "áldásos" tevékenységének eredményeként a város hamisítatlan századfordulós, békebeli, kerthelyiséges étterme előbb bútorbolt, majd használtcikk üzlet lett. Mára már az enyészeté az egyébként tényleg gyönyörű épület. Magántulajdon. Kár érte.

 bruno3.jpg

 A nagy múltú, híres éttermek mellé azonban egyre több új, modern vendégló, bisztró nyílt, és a kisvendéglők, kifőzdék is virágkorukat élik. Ahogy a kávéházak is. A Facebook kérdésre megdöbbentő mennyiségben érkeztek a különböző éttermek nevei; modern, picike, egészen nagy, klasszikus, nemzetközi, mindenféle rendű és rangú vendéglátóhely. Nem tisztem és nem is akarom eldönteni, hogy kinek van igaza, de tény, hogy a "felmérésből" az derült ki, hogy ha Újpest veszített is értékes helyeket, a gasztrokultúra nem veszett el, csak átalakult.

Jó látni, hogy a város dél körül felbolydul, az irodisták, hivatalnokok, alkalmazottak vagy a melósok ebédelni indulnak, mert olyan széles a választék, hogy mindenki talál neki tetszőt. A fiatalok természetesen az Oxygent, a Központ Bisztrót, a Caprit, az Andrettit, vagy a nemrég nyílt Mammaromát említették első sorban. Mások, a hagyományos vendéglőkre esküsznek: a Sógor, a Gönczy, a Külvárosi vagy a Kakukk nagyon nagy számban fordult elő, de volt, aki számon kérte rajtam, hogy a Petőfi tanyát kihagytam a felsorolásból. Igaza volt. És ott vannak még az önkiszolgálók, a kifőzdék és a többi kisvendéglő, mint a Mákos Guba, az Otthon, vagy az Arany Fakanál.

Van még valami, ami számomra külön öröm. Egyre több olyan étterem nyitja meg kapuit, amely a fine diningot igyekszik ötvözni a hétköznapi konyhával. Magyarul: a modernt a régivel, a gyorskajákat a hazai ízekkel és az éttermi étkezéssel. Ma már nem furcsa, ha mondjuk a Központ Bisztróba beülve hamburgert találunk az étlapon, sőt, az említett burgerekről ódákat zengenek, akik kóstolták.

Nagyon sokan, meglepően sokan említették az Egyelek + nevű modern étkezdét, amelynek séfje a helyi "jólértesültek" szerint egyenesen a Bock bisztróból érkezett Újpestre, és ez meg is látszik az apró kajáldán. Bevallom, én még sose próbáltam az Egyelek + kínálatát, de ami késik, nem múlik. Hogy miért? Mert muszáj látnom egy olyan gyorsétkezdét, ahol ilyen tányérok kerülnek a műanyag tálcákra:

p1240774.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr707022671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása