WéZsé

Amit nem viszonoznak Újpestnek

2015. január 14. 17:15 - Wintermantel Zsolt

cseriti.jpg

Még nem is voltam polgármester, mikor már nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a közösség tagjaira való odafigyelés, a jótékonyság terén az önkormányzatnak is aktív szerepet kell vállalnia. A város ezen a téren is új hagyományt teremtett.

"Az elmúlt években számos új, a közösséget erősítő hagyományt sikerült megteremtenünk, mint, az Újpesti Párbeszéd, a Találkozunk többször programsorozat, a Bajnok Terasz és egyéb közösségi rendezvények.
Számomra mégis a legfontosabb új hagyományunk az Újpesti Cseriti, mert leginkább ebben mutatkozik meg az összetartozás. Az elesettek, rászorulók megsegítésében. A Cseriti nem csupán egy program, sokkal inkább egy szellemiség. Mert azt fejezi ki, hogy nem azt kell nézni, mit kaphat az ember attól a közösségtől, amelyben él, hanem azt, hogy mit adhat hozzá a közösség életéhez."

Ezeket a mondatokat egy fogadáson tartott köszöntőmből idéztem most. Az Újpesti Cseritit valóban az egyik legnagyobb vívmányunknak tartom. Azért beszélek többesszámban, mert a jótékonysági szervezet létrejötte és sikere az egész város közös eredménye. Azt mondják, jótékonyság az, amiért nem várunk viszonzást. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az újpestiek ebben is élen járnak.

Persze az összetartás, a közösség ereje addig sem volt ismeretlen és idegen az újpesti lélekben, de 2011-ben úgy láttuk, növelheti a hatékonyságot, ha az önkormányzat mögéteszi  infrastrukturális, emberi erőforrás hátterét és ezzel is erősíti Újpest jótékonyság iránti nyitottságát. Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta:

A 2011 októberi Sportpartin, ahol a cseriti megalakulását hivatalosan is bejelentettük és a szervezet meg is kezdte tevékenységét,  szépen kigömbölyödött a pénzgyűjtő urna. Azt hittük, szükséges a bíztatás, a motiváció. Ezért Újpesti Ajándékbolt felajánlásával ajándékutalványt sorsoltam ki az adományozók között. A nyertes, önzetlenségből példát mutatva, nyereményét is felajánlotta a rászoruló gyermekeknek. Azt hiszem az volt az a pillanat, amikor eldőlt: a Cseriti termékeny talajra hullatta a jótékonyság magvait.

cseriti_sportparti.jpg

Ezekből a magokból mára erős, szép fa nőtt.

A közösség odafigyelése mindenkire vonatkozik. Nálunk mégis kiemelt helyen szerepelnek a gyerekek. Az Újpesti Cseriti jóvoltából ötszáz nehéz sorsú újpesti lurkó tett már látogatást a Városházán, ahol jómagam vállaltam az idegenvezető szerepét, és egy-egy bögre kakaóra és kalácsra is vendégül láttuk a gyerekeket. Sőt, még azt is megpróbálhatták, hogy milyen érzés választott vezetőnek lenni, amikor kicsiben eljátszottunk egy polgármester választást.

cseriti_varoshaza.jpg

Mióta Cseriti van, Angyalszárnyon érkezik a Karácsony Újpestre. 2011-ben indult először az adománygyűjtő program, amelynek egyetlen célja: szebbé tenni a nehéz sorsú gyermekek ünnepét. Az Angyalszárnyon program lényege, hogy a gyerekek - ahogy máshol, mások is - leírják egy papírra, mit kérnek a Jézuskától. Hát mondhatom, szívfacsaró dolog némelyiket olvasni. Ilyeneket:

"Szeretném, ha karácsonykor anya és apa újra együtt legyenek."

"Idén szeretném ha eljönne az apukám, mert már rég nem láttam. Szeretnék játszani, beszélgetni vele..."

"A testvéreimnek is jó lenne, ha ők is kaphatnának valamit. Én akkor örülök, ha ők is örülnek."

"... ja és ha kérhetnék még valamit, legyen mindig karácsony mert akkor az anyukám nagyon boldog. És én azt szeretném, ha ő mindig boldog lenne, mert nagyon szeretem."

Csoda, hogy a kezdeti 50-ről pillanatok alatt 100-ra bővült a megajándékozható gyerekek száma? Cégek, magánszemélyek szinte felhívás nélkül adakoztak a nemes célra. Sokan inkognitóban maradva, mert úgy vélték, nem az ő személyük, vagy cégük reklámja a fontos, hanem a gyerekek boldogsága. Azt hiszem, ha valaki megkérdezné tőlem, pontosan mire is gondolok, amikor újpestiségről, az újpesti közösség összetartásáról és erejéről beszélek, ezt a történetet mondanám el neki.

cseriti_ujpestszelet.JPG

Ki ne emlékezne a legendás Újpest szeletre? Erre a fehér, habos, édes, mazsolás süteményre, amelyért annak idején az egész városból elzarándokoltak Újpestre, és amely aztán szinte nyomtalanul eltűnt. Évekig csak az emléke maradt. Aztán a Cseriti megtalálta azt a cukrászt, aki még emlékezett a receptre. Az Újpest szelet újjáéledt, méghozzá nem is akárhogy. A Vadgesztenye cuki tulajdonosa, Valiczek Zsuzsi néni úgy döntött, nemcsak újra kaphatóvá teszi az édességet, de minden egyes darab árának 10 százalékát a Cseritinek ajánlja fel. Sőt, és számomra EZ az igazi közösségtudat: a receptet más cukrászdák számára is elérhetővé tette, felhívva őket, hogy kövessék példáját és támogassák a sütivel az Újpesti Cseritit. Még egy éves sem volt a Cseriti, amikor elkelt a tízezredik Újpest szelet. Az ötezrediket egyébként maga Berki Krisztián (a MI Berki Krisztiánunk, nem az a másik :) ) fogyasztotta el.

cseriti_berki.jpg

Ahogy magánszemélyek és vállalkozások úgy a sportélet is csatlakozott az önkormányzat kezdeményezéséhez és kapcsolódott be a Cseriti munkájába. Az Újpest FC például az egyik évben két dedikált labdát és 11 pólót ajánlott fel a szervezet jótékonysági árverésére, amelyből nem kevesebb, mint 400 ezer forint gyűlt össze.

A minap az egyik kolléganőm gyors számolást végzett és döbbenetes eredményre jutott. Eddig három kisgyermeken segítettek az újpestiek pusztán azzal, hogy a műanyag kupakokat nem a szemétbe, hanem a Cseriti mindenhová kihelyezett gyűjtőibe dobják. Ez pedig azt jelenti, hogy eddig körülbelül 27 ezer kilogramm kupak gyűlt össze. Ízlelgessük ezt egy kicsit, hogy jobban átérezzük a dolog jelentőségét: 27 tonna (!) kupak! Egy kilogrammban nagyjából 500 kupak van. Vagyis a Cseritihez eddig 27 tonna, azaz 13 és fél millió darab kupak jutott el. A szervezet ezeket a kupakokat pénzre váltja, és az így befolyó összeget beteg gyerekek gyógykezelésének támogatására, drága műtétek finanszírozására fordítja. De most éppen egy mozgáskorlátozott kislány tanulását könnyíthetjük meg a kupakokkal. Érdemes.

cseriti_kupak.jpg

Önzetlenségből, jóakaratból a mindenki kiveszi a részét. A jótékonysági szervezete többek között Madár, Zséda, Hobo, Curtis és Caramel is támogatta már. A lista korántsem teljes, de annyian vannak a támogatók, hogy egyszerűen képtelenség hiánytalanul felsorolni mindenkit.

Naná, hogy sok a támogató egyébként, hiszen odafigyelésből, önkéntességből Újpest mindig jelesre vizsgázik. Elég, ha a 2013-as rekord árvízre gondolunk. Ott aztán tényleg mindenki összefogott és védte ami a miénk, a közös otthonunkat. Cégek, magánszemélyek, intézmények. Azt kérem, mindenki gondolja végig, Ő mit tehet, hogyan segíthet még sikeresebbé tenni a Cseritit.


Az Újpesti Cseriti számlaszáma: 12010422–00208592–04500005

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr367068037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása