WéZsé

Miért nem szavaztam meg az Olimpiát?

2015. július 01. 10:42 - Wintermantel Zsolt

olimpia.jpg

 

A múlt héten döntött a Fővárosi közgyűlés arról, hogy Budapest támogatja és egyetért a 2024-es Olimpiai játékok magyarországi megrendezésével, illetve azzal, hogy az ország pályázza meg a rendezés jogát. Én meg jól nem szavaztam róla.

 

Nincs túl sok olyan nagy nemzetközi rendezvény, amelyet példaként hozhatnék fel az olimpia melletti érvelés során. Egyszerűen azért nincs, mert az 1896-os  millenniumi kiállítás óta nem is nagyon vállalkoztunk ilyen nagyszabású esemény lebonyolítására.

Persze az egyéb világversenyek rendezésében nagyon is jól teljesítünk (elsősorban a vizes sportágakban, de tornában is megmutattuk már mit tudunk), de egy Olimpia méretű gigaesemény ismeretlen pálya. Mégis úgy döntött a politika, hogy nem félünk, nem aggályoskodunk, belevágunk. A már említett millenniumi expo igenis sikertörténet Budapest és az ország életében. Akkor (és kifejezetten amiatt) épült a millenniumi földalatti, a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum, a Szabadság (akkor még Ferencz József) híd, szinte a teljes Városliget sőt, a Parlament kupolája is akkor készült el.

orszagos-kiallitas-tavlati-kep.jpg

Az ekkora események mindig fellendülést hoznak. Irdatlan pénzbe kerülnek, bár a budapesti képviselők határozottan egy alacsony költségű, nem pazarló verseny megrendezése mellett tették le a garast, de ez az irdatlan pénz, ügyes gazdálkodással, a lehetőségek helyes és gondos kihasználásával nagyrészt megtérül. Az olimpia munkahelyeket teremt, nemcsak a verseny idején, de már jóval előtte is. Az olimpia fellendíti a kereskedelmet, a vendéglátást, az építőipart, az idegenforgalmat és még megannyi iparágat, amelyek nélkülözhetetlenek a megvalósításhoz és a lebonyolításhoz. Nem beszélve arról, hogy az ország presztízsét is alaposan megemelheti egy jól szervezett, minőségi, igényes sportünnep. Márpedig szervezésben mi magyarok igenis jók vagyunk.

olimpikonok_konyv.jpg

Sokan azzal érvelnek, hogy az erre szánt pénznek sokkal jobb helye is lenne manapság. Igen ám, de az erre szánt pénzt nem most kell elkölteni egyszerre, hanem évek alatt folyamatosan, részletekben, az ütemtervnek megfelelően. Ha kilenc év múlva nem mi rendezzük az olimpiát, akkor ma egy csapásra megjavul az egészségügy helyzete? Persze, hogy nem. Megoldható a hajléktalanok sorsa most azonnal (!), ha Budapest 2024-ben nem rendez olimpiát? Persze, hogy nem.

Hogy egyébként tetszik-e az ötlet? A Legsportosabb Város polgáraként, pláne polgármestereként hogyne tetszene?

Nagy, félelmetes fába vágjuk a fejszénket, de csak azért tartunk tőle, mert még nem ismerjük. Még! Aztán egyre izgatottabbak leszünk, ahogy láthatóvá válik a készülődés eredménye hónapról hónapra, évről évre. És ahogy érezhetővé válik, például az építőipar fellendülésében vagy a munkanélküliségi mutatók javulásában. Az olimpia rengeteg családnak javíthat az anyagi helyzetén, pusztán azzal, hogy munkát ad az embereknek.

Hogy miért nem szavaztam meg mégsem az előterjesztést?

Mert a szavazás délelőttjén orvoshoz vittem a kislányomat. Akkor ott volt a helyem!

 

 

(nyitókép: Magyar Narancs)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wezse.blog.hu/api/trackback/id/tr477587372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása